Sfinții Trei Ierarhi 2024, tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci pe 30 ianuarie

Emanuela Pană 30.01.2024, 10:31
Sfinții Trei Ierarhi 2024, tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci pe 30 ianuarie

Finalul lunii ianuarie aduce o sărbătoare cu o semnificație deosebită pentru credincioșii ortodocși, marcând venerarea Sfinților Trei Ierarhi: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Sfântul Ioan Gură de Aur. Sărbătoarea are loc anual pe 30 ianuarie. Vezi tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi 2024.  

Sfinții Trei Ierarhi 2024, sărbătoriți pe 30 ianuarie  

Sfinții Trei Ierarhi, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Sfântul Ioan Gură de Aur, sunt prăznuiți anual pe 30 ianuarie. Sărbătoarea este subliniată printr-o cruce roșie în calendar, semn distinctiv pentru importanța slujbei.  

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi se numără printre evenimentele religioase majore ale lunii ianuarie, fiind păstrată cu respect de către toți credincioșii. Pe 30 ianuarie, în bisericile din toată țara se desfășoară slujbe speciale menite să celebreze și să aducă omagiu contribuțiilor remarcabile ale celor trei mari sfinți. 

Cei trei ierarhi, considerați de posteritate ca fiind cei mai mari învățători și pastori din istoria creștinătății și modele de viață duhovnicească, sunt sărbătoriți cu mare fast: în această zi deosebită nu se muncește, întrucât cine muncește în această zi poate să orbească.  

Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au urcat treapta înalta treaptă a arhieriei și credinței creștine odată cu darul ”tălmăcirii” Sfintelor Scripturi, iar de atunci, învățătura lor ortodoxă se păstrează până în zilele noastre. De aceea, secolul al IV-lea al erei creștine este denumit și ”Secolul de aur al creștinismului”. 

Citește și: Sfinții Trei Ierarhi: ce e bine să faci și ce e interzis în această zi de mare sărbătoare

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi 

La sate, în ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi se obișnuiește să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele nemăritate se roagă și țin post pentru a avea o căsnicie fericită.

Sfintii Trei Ierarhi 2024
Sfintii Trei Ierarhi 2024: traditii, obiceiuri si superstitii

Iată și alte tradiții, obiceiuri și superstiții:

  • În această zi mare, credincioșii merg la biserică să aprindă lumânări; 
  • Potrivit unei superstiții străvechi, din 30 ianuarie se schimbă vremea. Dacă de ziua sfinților este ger, atunci vara va fi călduroasă; dacă plouă, primăvara va fi friguroasă; 
  • De ziua Sfinților Trei Ierarhi nu se lucrează pentru că astfel oamenii vor suferi de friguri și pagubă; 
  • Gospodinele pregătesc colivă, iar mai apoi merg cu ea la biserică. Totodată, femeile împart pește și fructe la trei bărbați, în memoria rudelor decedate în familie; 
  • Din bătrâni se spune că grâul care a rămas neîncolțit în toamnă va începe să încolțească în această zi; 
  • Persoanele care lucrează în ziua cinstirii sfinților vor avea parte de lucruri rele și strâmbarea minților; 
  • Pe 30 ianuarie nu se înstrăinează lucruri din casă; 
  • Se zice că sărbătoarea aduce spor femeilor care vor toarce lâna peste an cu mai multă ușurință; 
  • În această zi, văduvele care au probleme cu banii trebuie să se roage la cei trei ierarhi ca să le ajute. 

Vezi și: Ce este interzis să faci astăzi, 30 ianuarie, de Sfinții Trei Ierarhi. E mare păcat!

Rugăciunea care se rostește pe 30 ianuarie 

Rugăciunile pe care credincioșii le rostesc pe 30 ianuarie se îndreaptă către cei trei sfinți, dar una dintre ele este foarte puternică și este menită să aducă bunăstare și viață liniștită întregul an. 

”Sfinților Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile înțelepte – stâlp al credinței, Grigorie prea laminate – minte cerească, Ioane Gură de Aur – propovăduitorul înflăcărat al pocăinței, voi cei ce aţi fost dăruiţi Bisericii în vremuri de cumpănă pentru a descoperi credința cea adevărată, primiți această smerită rugăciune pe care o înălțăm către voi, sfinților. 

Dăruiți-ne nouă, păcătoșilor, adevărata cunoaștere. Și învăţați-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creștin. Sârguiţi-vă, sfinților, să-i scoateți pe credincioși din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit. 

Fiţi deci călăuzele noastre către cer! Mijlociți cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înțelepciune! Voi, cei care trăiţi în cer, rugați-vă, sfinților, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus. 

Fiţi alături de noi, Sfinților Trei Ierarhi, în viaţa aceasta şi după moarte… Ca şi noi să ne împărtășim de fericirea cea veșnică. Amin!”. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...