Sfinții Trei Ierarhi – ce e bine să faci și ce e interzis în această zi de mare sărbătoare

Daria Petrescu 30.01.2021, 09:08
Sfinții Trei Ierarhi – ce e bine să faci și ce e interzis în această zi de mare sărbătoare

Sfinții Trei Ierarhi sunt Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur. Acești sfinți  sunt prăznuiți în fiecare an, pe 30 ianuarie. Ziua este una încărcată de tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii le respectă cu sfințenie, pentru a le merge bine. Iată ce e bine să faci și ce e interzis în această zi de mare sărbătoare.

Sfinții Trei Ierarhi

Acești Trei ierarhi sunt considerați aducători de posteritate. Aceștia sunt sărbătoriți cu mare fast în lăcașurile creștine din întreaga lume. Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur au urcat și înalta treaptă a arhieriei și credinței creștine. Învățăturile lor se păstrează încă în zilele noastre.

Dispută referitoare la faima celor Trei Ierarhi a început în secolul al XI -lea, la Constantinopol. Atunci, creștinii s-au întrebat: ”Care este cel mai mare dintre cei Trei ierahi?”.

În urma unor dispute ce au durat ani de zile, cei trei ierarhi i-au apărut în vis episcopului Euhaitelor, Sfântul Ioan Mauropous. De asemenea, în anul 1084, același episcop i-a visat pe cei trei sfinți.

„Nu este între noi unul întâi și altul al doilea”

Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur l-au rugat pe Sfântul Ioan Mauropous să le oranduiasca o singură zi de prăznuire. Și asta pentru că, atât cât au fost în viață, a urmărit același scop: să-i împace pe oameni și să aducă în lume pacea și unirea.

“După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajba nu este între noi. Fiecare dintre noi, la timpul sau, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat.

Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculandu-te, poruncește celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi.

Că nevoință noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi și înștiințează cu această pe creștini că noi, în față lui Dumnezeu, una suntem”, sunt spusele sfinților.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi

– de această sărbătoare închinata celor trei sfinț, trebuiei să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor

– fetele tinere se roagă și țin post o avea o căsnicie fericită

– cine va lucra în aceasta zi, nu-i va merge bine „în ale casei” și poate să orbească

– pe 30 ianuarie începe să încolțească graul care nu a încolțit din toamnă.

-se schimbă vremea

– se spune că „se strambă pârtiile”, iar vremea dă spre primăvară.

– Dacă streșinile curg, primăvara va fi friguroasă, daca e ger, vara va fi călduroasă.

– în această zi, rudele se împacă după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în aceasta zi vor aduce prosperitate.

– nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe și nu se mătură în gospodărie pentru a evita pericolul de înec

– În ziua praznicului, fiecare mamă care are o fată de măritat respectă sărbătoarea

– Văduvele care au probleme financiare, de sănatate sau sunt înconjurate de dușmani, trebuie să se roage

Urmăriți Impact.ro și pe