Sfidare pentru Vladimir Putin: transport de arme la granițele României. „Agresiunea este inacceptabilă”

Raluca Juncu 08.07.2020, 10:34

Estonia a trimis marți un lot imens de pistoale Makarov în Ucraina, țară care se confruntă cu mai multe revolte pro-ruse, în regiunile estice Doneţk şi Lugansk.

Estonia trimite armament către Ucraina, în lupta cu rebelii pro-ruși

Modelul de pistoale automate de tip Makarov reprezintă arme standard pentru armatele și polițiile statelor care aparțineau fostului stat bloc sovietic. Acestea au fost trimise către armata Ucrainei. Lotul numără 2.400 de arme și sunt folosite pentru a continua agresiunile Rusiei, în regiunea Crimeei.

Este un pistol „compact, fiabil şi uşor de utilizat, care va adăuga o componentă importantă armamentului ucrainenilor” , apreciază Risto Partel, șeful înzestrării cu armament a forţelor militare estoniene.

„Agresiunea continuă a Rusiei în Crimeea şi în estul Ucrainei este inacceptabilă şi are un impact mai larg asupra securităţii întregii Europe. Prin acest transport, ne sprijinim aliatul aflat în război de şase ani”, a declarat ministrul estonian al Apărării Juri Luik, citat de agenţia de presă DPA.

Luptele care se desfășoară între militarii ucrainieni și grupările rebele din estul țării au lăsat în urmă peste 13.000 de victime, în ultimii șase ani. Conflictul s-a declanșat pentru prima dată atunci când preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici a pierdut puterea la Kiev, scrie Agerpres.

Atât Ucraina, cât și Estonia (stat membru al Uniunii Europene și al NATO) au acuzat Rusia în nenumărate rânduri că apelează la agresiuni în teritoriile foste sovietice. În ciuda faptului că oficialii de la Moscova neagă orice astfel de acuzații, Vladimir Putin s-a remarcat în mai multe episoade din trecut ca fiind un reprezentant al rebelii ucraineni, la negocierile internaţionale de pace.

Grupările terestre ale Forțelor Armate ale Federației Ruse de la granița cu Ucraina includ, în total, circa 87.000 de militari, până la 1.100 de tancuri, 2.600 de vehicule blindate, 1.100 de sisteme de artilerie, 360 de lansatoare multiple de proiectile reactive și 18 complexe de rachete operativ-tactice, potrivit defenseromania.ro.

Sursa foto: captură YouTube

Urmăriți Impact.ro și pe