Cu cât va scădea economia României din cauza pandemiei. Previziunile anunțate de Comisia Europeană

Raluca Juncu 07.07.2020, 14:21
Cu cât va scădea economia României din cauza pandemiei. Previziunile anunțate de Comisia Europeană

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra activității economice va fi mai semnificativ decât s-a anticipat, la nivelul UE, arată datele cuprinse în previziunile economice de vară transmise marți, de Comisia Europeană.

Prognoze nefavorabile de la Comisia Europeană, pentru România

România va înregistra în acest an o scădere de 6% din PIB pentru anul 2020 și va cunoaște o creștere de doar 4% în 2021, cifre similare cu cele estimate la prognoza anterioară. Prognoza de vară publicată de Comisia Europeană, referitoare la economia României se dovedește a fi mai sumbră decât estimările Guvernului și ale Comisiei Naționale de Prognoză. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice a transmis zilele trecute că că se așteaptă la o contracție economică între 2 și 3% din PIB pentru 2020.

Analiștii de la Comisia Europeană a publicat un document cu previziunile economice revizuite pentru anul 2020, a statelor membre UE. Față de estimarea anterioară din primăvară de la 7,4%, economia UE se va contracta cu 8,3 % în 2020 și va crește cu 5,8 % în 2021, arată cele mai recente date transmise de Comisia Europeană.

„Situația este încă dificilă și ne confruntăm cu numeroase riscuri, printre care se numără un nou val masiv de infecții. În orice caz, aceste previziuni arată clar de ce avem nevoie de un acord cu privire la pachetul nostru ambițios de măsuri de redresare, NextGenerationEU, pentru a ajuta economia. În ceea ce privește anul în curs și anul viitor, ne putem aștepta la o relansare economică, dar trebuie să fim atenți la ritmul diferit al redresării”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor.

Cu toate acestea, datele preliminare pentru mai și iunie sugerează că este posibil ca perioada cea mai grea să fi trecut. Conform estimărilor, redresarea va începe să producă efecte în a doua jumătate a anului, deși aceasta va rămâne incompletă și inegală de la un stat membru la altul.

Șocul produs de pandemie asupra economiei UE este simetric în condițiile în care pandemia a afectat toate statele membre. Cu toate acestea, se preconizează că atât scăderea producției în 2020, cât și intensitatea relansării economice în 2021 vor varia foarte mult, mai transmis oficialii de la Bruxelles. 

Foto: pixabay.com