Sfaturi vitale de la Protecția Consumatorului pentru cumpărăturile de Crăciun și Revelion. Ce nu trebuie făcut sub nicio formă

Mihai Roșoiu 10.12.2020, 11:35
Sfaturi vitale de la Protecția Consumatorului pentru cumpărăturile de Crăciun și Revelion. Ce nu trebuie făcut sub nicio formă

Se apropie Sărbătorile de Iarnă, iar magazinele se pregătesc pentru asaltul tradițional al clienților din această perioadă. Tot acum, pe piață apar produse de tot felul, unele dintre ele care nu sunt conforme. Pentru a evita situațiile neplăcute, autoritățile au pregătit câteva sugestii. Sfaturile vitale de la Protecția Consumatorului pentru cumpărăturile de Crăciun și Revelion nu sunt multe. În schimb, trebuie respectate de toți românii care vor să aibă sărbători liniștite.

Protecția Consumatorului, sfaturi importante pentru cumpărăturile de Crăciun și Revelion

Volumul cumpărăturilor se mărește considerabil odată cu apropierea Sărbătorilor de Iarnă. Oamenii se înghesuie să achiziționeze multe produse, iar pericolul îi pândește la orice pas. În primul rând, specialiștii ANPC atrag atenția asupra alimentelor. Există probabilitatea destul de mare ca pe rafturi să apară produse cu probleme. De aceea îi sfătuiesc pe oameni să fie atenți la ce cumpără.

De Sărbători, magazinele sunt invadate de clienți
De Sărbători, magazinele sunt invadate de clienți

Acordaţi o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, în special în cazul ! În primul rând, consumatorii trebuie să acorde o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora.

De asemenea, trebuie să verifice cu atenţie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare şi să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţa, transmit angajații ANPC.

Carnea e un capitol separat, ce trebuie tratat cu atenție

Consumul de carne este mult mai mare de Crăciun și Revelion comparativ cu restul anului. Celebrele feluri de mâncare ce conțin carne de porc sunt nelipsite de pe mesele românilor, De aceea, galantarele magazinelor de profil sunt asediate în această perioadă. De aceea, inspectorii ANPC vă sugerează să țineți cont de unele reguli esențiale.

Achiziţionarea cărnii şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu va va afecta sănătatea.

Carnea de porc trebuie cumpărată doar din locuri autorizate
Carnea de porc trebuie cumpărată doar din locuri autorizate

Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din „portbagajele maşinilor” chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu va poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achizitionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

Carnea cumpărată trebuie verificată foarte bine

Verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine etc. Carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă. Carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la frigider.

Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului, nu trebuie achiziţionate