Rețetă ruladă din carne de porc cu afumătură. Un preparat delicios pentru sărbătorile care urmează

Andreea Bisinicu 27.11.2020, 08:20
Rețetă ruladă din carne de porc cu afumătură. Un preparat delicios pentru sărbătorile care urmează

Rețetă ruladă din carne de porc cu afumătură. Un preparat delicios pentru sărbătorile care urmează. Se prepară imediat și nu necesită foarte multe ingrediente.

Rețetă ruladă din carne de porc cu afumătură. Ingrediente

Peste câteva zile vine luna decembrie și, odată cu asta, românii încep să se pregătească pentru sărbătorile de iarnă. Chiar dacă suntem, încă, în perioada postului, românii se gândesc, deja, la meniul pe care-l vor pregăti pentru masa de Crăciun. Pe lângă tradiționalele sarmale și salată de bouef, azi ți-am pregătit o rețetă de ruladă din carne de porc cu afumătură. Sună bine, nu-i așa? Îi poți surprinde pe cei dragi cu un preparat clasic, gustos și ușor de făcut. Ai nevoie de numai câteva ingrediente, pe care sigur le găsești prin cămară:

  • 560 g carne de porc afumată ( partea de la burta sau fiecare de care are)
  • 200 g carne de porc tocată
  • 1 ou
  • piper
  • 3 cepe verzi (doar partea albă)
  • boia iute
  • foi de dafin
  • boabe de piper
  • 1 si 1/2 l zeamă de varză
  • 1 l apă
Rulada din carne de porc cu afumatura este una dintre retetele preferate ale romanului
Rulada din carne de porc cu afumatura este una dintre retetele preferate ale romanului

Rețetă ruladă din carne de porc cu afumătură. Mod de preparare

Pentru început, trebuie să amesteci carnea tocată cu ceapa tăiată mărunt. Adaugă oul și puțin piper. Omogenizează compoziția. Mai departe ia bucata de carne afumată și cresteaz-o pe unde este mai înaltă. Asigură-te că este perfect aplatizată. În continuare, întinde carnea tocată pe toată suprafața și rulează cât poți de strâns, în așa fel încât să nu dea carne pe afara. Tăvălește rulada formată prin boia iute. Mai departe, se împachetează bucata de ruladă în hârtie de copt. Se leagă strâns cu sfoară. Apoi, se înfășoară rulada în folie alimentară și se înoadă bine capetele. Se înțeapă din loc in loc cu o furculiță.

Nu ai terminat încă. Toarnă zeama de varză și apa într-o cratiță destul de înaltă. Peste ea, pune boabele de piper si foile de dafin. Așează bucata de ruladă, pune cratița pe foc să fiarbă aproximativ două ore la foc mic. După ce a fiert, scoate oala de pe foc. Se desface rulada din carne de porc, se lasă puțin să se zvânte și, apoi, o mai tăvălești un pic prin boia iute, după gust. Asta e tot, rulada din carne de porc cu afumătură este gata de a fi servită. Dacă vrei, o poți tăia rondele și pune pe un platou, alături de puțină smântână sau mujdei.

Romanii pregatesc tot felul de bunataturi pentru masa de Craciun
Romanii pregatesc tot felul de bunataturi pentru masa de Craciun

Cât ne costă masa de Crăciun

Pandemia de coronavirus a avut efect și asupra prețurilor alimentelor. Carnea de porc, care costă în prezent, în hypermaket-uri, 20-22 de lei/kg va ajunge la 25-28 de lei/kg. În aceste majorări intră și alimente precum cozonacul, care se va scumpi cu cel puțin 10 lei/kg dar și produsele de panificație ale căror prețuri vor crește cu 10-20 la sută. Fructele și legumele se vor scumpi cu 10%-15% datorită importurilor, România în sezonul rece nereprezentând un producător în acest sector. Comparativ cu celelalte scumpiri, lactalele se vor scumpi cu aproximativ 5%, anul secetos afectând prețul furajelor.

Din analiza Consiliului Concurenței reiese că următoarele categorii de produse s-au scumpit în prima jumătate a anului. Acest lucru în condițiile în care pandemia a lovit România în luna martie, atunci când a fost instituită și starea de urgență. Astfel, lista arată așa:

  • Carnea:  +12%
  • Fructele, legumele: +23%
  • Uleiul: +15,7%
  • Pâinea: +14,3%
  • Făina albă: +9,7% , potrivit antena3.ro
Urmăriți Impact.ro și pe