Sfântul Dumitru. Ce se sărbătorește pe 26 octombrie, de fapt, de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Tradiții și obiceiuri

Mihai Roșoiu / 22.10.2020, 18:50
Sfântul Dumitru. Ce se sărbătorește pe 26 octombrie, de fapt, de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Tradiții și obiceiuri

Românii se pregătesc pentru sărbătoarea Sfântului Dumitru de pe 26 octombrie. Puțini dintre creștinii ortodocși din România știu ce se sărbătorește de Sfântul Dumitru și care sunt tradițiile și obiceiurile zilei. Pentru toată suflarea credinicioasă însă, 26 octombrie rămâne una dintre cele mai importante date din calendar.

Povestea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Românii care știu ce se sărbătorește de Sfântul Dumitri, cunosc mai puține detașii despre viața sa. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu (284- 311) și era fiul voievodului cetății Tesalonicului. Dimitrie a fost botezat în taina de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Părinții îl învățau în cămara cea ascunsă a palatului lor toate tainele sfintei credințe, luminându-i cunostința despre Iisus Hristos. Și așa, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinților săi, dar, mai ales, a început a lucra în darul lui Dumnezeu. Tânărul creștea cu anii și cu înțelepciunea, urcând ca pe o scară, din putere în putere. Și, ajungând la vârsta cea mai desăvârșită, părinții lui s-au dus din vremelnica viață.

Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir
Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

Maximian împăratul, auzind de moartea voievodului Tesalonicului, a chemat la dânsul pe fiul acestuia și, cunoscându-i înțelepciunea. L-a făcut voievod în locul tatălui său. Și a fost primit Sfântul cu mare cinste de cetățeni, iar el cârmuia cu multă vrednicie poporul, propovăduind pe față dreapta credință și aducând pe mulți la Hristos.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Dumitru

Așa cum se întâmplă cu fiecare sărbătoare mare, ortodocșii români țin seama de tradițiile zilei și de Sfântu Dumitru. Așa că orice creștin știe că în această zi trebuie să facă sau să evite anumite lucruri, când se sărbătorește Sfântul Dumitru.

Din vremuri apuse se știe că de Sfântul Dumitru  căldura intră în pământ și gerilă începe să-și arate colții. Dacă Sfântul Gheorghe are grijă ca la ziua lui să fie codrul înverzit, Sfântul Dumitru are grijă să-l facă negru, adică să-l desfrunzească.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Dumitru
Traditii si obiceiuri de Sfantul Dumitru

Ziua Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe.  Se împarte mâncare si se slobod sărindarele. Femeile duc mâncarea la biserică și dau de pomană celor trecuți în neființă.

Se mai spune că cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare, de Sfântul Dumitru, vor fi feriți de boli sau lovituri.

În tradiție, cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare, de Sfânt Dumitru, vor fi feriți de boli sau lovituri.

Pelerinaj doar pentru bucureșteni de Sfântul Dumitru

După ce pe 20 octombrie, Ludovic Orban a anunțat anularea pelerinajului de Sfântu Dumitru, șeful guvernului a revenit asupra deciziei. Două zile mai târziu, reprezentanții Executivului au anunțat că evenimentele vor avea loc. Există însă și unele restricții. Așa cum s-a mai întâmplat și alte ocazii, la pelerinaj vor putea participa doar persoanele din București.

La pelerinajul de Sfantul Dumitru vor participa doar bucuresteni
La pelerinajul de Sfantul Dumitru vor participa doar bucuresteni

Suflarea ortodoxă sărbătorește Sfântul Dumitru pe parcursul mai multor zile. Aceasta situație poate deveni periculoasă în contextul pandemiei de coronavirus.

Hotărârea a fost luată după o întâlnirea reprezentanților Primăriei București cu cei ai Bisericii Orotodoxe. Astfel, s-a ajuns la un compromis și cetățenii Capitalei vor putea participa la evenimentul programat între 25 și 27 octombrie.

O situație similară s-a petrecut de Sfânta Parascheva. La slujbă au participat doar cetățenii care au putut certifica faptul că locuiesc în municipiul din Moldova.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI