Setea de expansiune a lui Putin, contracarată. UE aduce până la opt noi membri în blocul de 27 de țări

Mihnea Tălău 13.09.2023, 10:44
Setea de expansiune a lui Putin, contracarată. UE aduce până la opt noi membri în blocul de 27 de țări

Declarațiile belicoase ale liderului rus, Vladimir Putin, de a acapara noi terenuri, i-a împins pe liderii Uniunii Europene să își facă propriile planuri de extindere. În prezent, se fac demersuri pentru a aduce până la opt noi membri în blocul de 27 de țări.

Agresiunea Rusiei a convins unele guverne ale UE  să nu mai aștepte

Dar această campanie istorică de extindere prezintă propriile sale riscuri pentru UE, este de părere Politico.

Adăugarea de noi state, printre care s-ar putea număra și Ucraina, o mare putere agricolă, ar deschide o cutie a Pandorei a provocărilor. Ar fi necesare reforme interne radicale, ceea ce ar putea declanșa ani de lupte interne toxice între membrii actuali ai UE.

În ciuda complexității oricărui proces de extindere, agresiunea Rusiei a convins unele guverne ale UE că nu își pot permite să aștepte. Mai rămâne de pus la punct sincronizarea.

Un stat european controversat intentioneaza sa adere la Uniunea Europeana

Rămâne problema timpului

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a cerut ca noi membri să fie admiși în cadrul blocului până în 2030. Președintele francez Emmanuel Macron susține ideea unei extinderi în etape, în care țările să obțină mai întâi acces la piața unică înainte de a deveni membri cu drepturi depline ai UE.

Impulsul reînnoit pentru o Europă mai mare marchează prima astfel de campanie de extindere de când blocul a acceptat Croația în rândurile sale în 2013. Discuțiile privind acceptarea Turciei s-au încheiat cu un refuz categoric al Ankarei din partea președintelui francez de atunci, Nicolas Sarkozy, în 2011, ceea ce a frânat extinderea ulterioară.

Ucraina, dar și țări mai mici forțează porțile UE

Însă, dacă vor să își realizeze ambițiile, dezbaterile vor fi aprinse între capitalele europene, în timp ce oficialii cântăresc gradul de adecvare a țărilor candidate – preocupările legate de corupția din Ucraina, de exemplu, sunt foarte mari. Apoi, există perspectiva de coșmar a reformării proceselor decizionale interne ale UE pentru a se adapta la un bloc mult mai mare.

Politica agricolă este cel mai clar subiect care va provoca tensiuni în rândul membrilor UE și care va trebui abordată în timpul discuțiilor de aderare dintre Bruxelles și Kiev. Exporturile de grâu ieftine din Ucraina ar putea inunda Uniunea Europeană și i-ar sufoca pe fermierii puternic subvenționați din blocul comunitar. Polonia și alte câteva țări UE și-au închis deja granițele pentru exporturile de grâne din Ucraina, spunând că măsura este menită să îi protejeze pe fermieri.

Dezbaterea privind extinderea se va intensifica în lunile următoare, inclusiv la cea de-a treia reuniune a Comunității Politice Europene a țărilor din afara blocului, care va avea loc la 5 octombrie în Spania.

În pofida atenției intense acordate Ucrainei, țările candidate mai mici (de exemplu Kosovo) fac, de asemenea, presiuni la porțile blocului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...