România, decizie de ultim moment! Cere despăgubiri uriașe de la Austria pentru scandalul Schengen

Corina Oprea 04.05.2023, 17:10
România, decizie de ultim moment! Cere despăgubiri uriașe de la Austria pentru scandalul Schengen

Scandalul dintre România și Austria continuă, chiar și la cinci luni de la izbucnirea acestuia. Refuzul Austriei de a permite țării noastre să intre în Schengen are acum urmări costisitoare. Mai exact, țara-rivală ar putea fi nevoită să plătească despăgubiri de milioane de euro pentru toate problemele provocate României din decembrie 2022.

Austria, obligată să achite despăgubiri României

Cotidianul austriac „Die Presse” a scris un articol intitulat „Blocajul Schengen: România plănuiește să se ia la trântă cu Austria”, în care a precizat că scandalul cu România continuă la o intensitate și mai mare. În articol era precizat faptul că Guvernul de la București vrea să blocheze Austria în cadrul OSCE și al Parteneriatului pentru Pace al NATO dacă nu dă cale liberă României către spațiul Schengen.

În acest context, europarlamentarul Vlad Gheorghe a explicat că, într-adevăr, Guvernul României are de gând să someze Austria la plată. Oficialul care a inițiat demers a dezvăluit că, în cazul în care documentul va fi adoptat, Viena va fi nevoită să ofere despăgubiri care se ridică la câteva milioane de euro, pe motiv că țara noastră a avut multe de pierdut după această lovitură grea.

„Comisia Europeană este obligată să facă evaluarea totală a pierderilor. Eu am pornit de la 25 de miliarde, dar textul rezoluției cere Comisiei să evalueze pierderile până când intrăm efectiv în Schengen, începând cu anul 2011. Și pe acelea le putem cere.

În acest moment, ele sunt estimate la o valoare între 10 și 25 de miliarde de euro, după evaluări independente. Dar eu cred că ar trebui să discutăm de mai multe zeci de miliarde de euro. Comisia trebuie să vină foarte repede cu această evaluare și, mai ales, să pună în mișcare acțiunea împotriva Austriei (…)”, a spus europarlamentarul Vlad Gheorghe la televizor.

Ce alte țări ar urma Austria

Europarlamentarul a precizat că mai sunt și alte state pe lista celor bune de plată, printre care și Olanda. Astfel, ele vor răspunde pentru toate pagubele pe care le-au provocat României după ce s-au opus aderării ei la Schengen, plan la care lucrează încă din anul 2011.

„Vorbim despre toate țările care se opun, atenție, fără motiv, pentru că acesta este un demers juridic și, dacă Olanda s-a opus, este pasibilă să răspundă în solidar, împreună cu Austria, pentru pagubele pe care ni le provoacă”, a mai spus oficialul.

Guvernul de la București urmează să se răzbune pe Austria în cazul în care nu renunță la veto-ul care blochează România să intre în Schengen, iar autoritățile confirmă acest aspect.

Urmăriți Impact.ro și pe