Serghei Şoigu neagă faptul că armata rusă a lansat rachete către Polonia, în timp ce China face apel la calm: „Părţile implicate trebuie să dea dovadă de reţinere pentru a se evita o escaladare”

Elena Avramescu 16.11.2022, 12:08
Serghei Şoigu neagă faptul că armata rusă a lansat rachete către Polonia, în timp ce China face apel la calm: „Părţile implicate trebuie să dea dovadă de reţinere pentru a se evita o escaladare”

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, a ținut să dezmintă acuzațiile conform cărora Rusia a tras o rachetă către Polonia, provocând pagube materiale și pierderea vieșii a doi oameni. Șoigu consideră drept „provocări” aceste afirmații, mai ales că Ucraina a acuzat în mod direct Moscova că este vinovată de acest incident.

Serghei Şoigu sare în apărarea Rusiei

„Declaraţiile presei poloneze şi ale unor oficiali despre o pretinsă cădere a unei rachete ruseşti în apropiere de localitatea Przewodow sunt provocări intenţionate cu scopul de a crea o escaladare a situaţiei. Niciun atac nu a fost efectuat asupra vreunor obiective în apropierea frontierei ucraineano-poloneze de către armata rusă”, acuză într-o postare pe Telegram ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, potrivit news.ro.

După producerea incidentului, au fost publicate mai multe imagini de presa poloneză, în care se vedea dezastrul de la faţa locului în localitatea Przewodow, care aparent n-au nicio legătură cu proiectile ruseşti, a mai spus ministrul rus al Apărării.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut să trasmită condoleanţe pentru moartea cetăţenilor polonezi victime ale terorii rachetelor ruseşti, fiind ferm convins că Rusia este în spatele acestui atac, îndemând toate țările membre NATO să intervină de urgență.

„Ucraina, Polonia, toată Europa şi lumea trebuie să fie protejate în întregime de Rusia teroristă”, a declarat şeful statului ucrainean.

Și ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a făcut o declarație, vorbind despre „teorii ale complotului” deoarece au fost făcute mai multe acuzaţii pe social media conform cărora o rachetă ucraineană ar fi putut să cadă pe teritoriul Poloniei, și nu una rusească.

Ministrul rus al Apararii parca a intrat in pamant de 13 zile. Putin a comentat disparitia lui Serghei Şoigu
Ministrul rus al Apararii Serghei Soigu

China face apel la „calm”

China îndeamnă ca toate statele afectate să fie calme după informaţiile privind căderea unei rachete de fabricaţie rusească în Polonia.

„În situaţia actuală, toate părţile implicate trebuie să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere, pentru a se evita o escaladare. Poziţia Chinei privind chestiunea ucraineană este aceeaşi de la început şi este clară: prioritatea absolută este de a desfăşura un dialog şi negocieri în scopul soluţionării crizei în manieră paşnică”, a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez.

Ministerul de Externe polonez a fost cel care a confirmat în noaptea de marţi spre miercuri, faptul că un proiectil de fabricaţie rusă a ajuns pe teritoriul său, curmând viața a doi oameni.

„La 03:40 p.m. (02:40 p.m. GMT), în satul Przewodow, un proiectil de fabricaţie rusă a căzut, ucigând doi cetăţeni ai Republicii Polone”, potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al ministerului, Lukasz Jasina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...