Oficialii americani, o nouă ipoteză în urma incidentului din Polonia. Explozia ar fi fost produsă de o rachetă lansată de trupele ucrainene

Elena Avramescu 16.11.2022, 08:52
Oficialii americani, o nouă ipoteză în urma incidentului din Polonia. Explozia ar fi fost produsă de o rachetă lansată de trupele ucrainene

Schimbare de situație în contextul rachetei căzute în Polonia, care a dus la decesul a doi oameni. Astfel că după ce au fost făcute evaluările preliminare, s-a constatat că explozia din Polonia ar fi fost produsă de o rachetă lansată de forțele ucrainene cu scopul de a doborî un proiectil lansat de trupele ruse, în timpul atacului de marți care a vizat infrastructura energetică a Ucrainei. Acest lucru a fost precizat de trei oficiali americani pentru Associated Press.

Explozia din Polonia ar fi putut fi produsă de o rachetă lansată de Ucraina

În cursul zilei de ieri, două rachete au căzut într-o localitate poloneză ce se află la numai câțiva kilometri de granița cu Ucraina. Asfel că s-a format un crater uriaș în mijlocul unei ferme, fiind distruse o remorcă și un tractor. Însă cel mai important și îngrijorător lucru este faptul că două persoane și-au pierdut viața în explozie.

Se pare că ministrul rus al Apărării a infirmat acuzația conform căreia rachetele care au lovit orașul Przewodów au fost lansate de Rusia.

„Declarațiile presei și oficialilor polonezi despre căderea rachetelor „rusești” în zona Przewodów sunt o provocare deliberată, forțele armate ruse nu au lovit nicio țintă în apropierea graniței ucrainene-polone”, a transmis ministrul rus.

Imediat după producerea tragediei, s-a zvonit că Rusia ar fi în spatele acestui atac, mai precis că rachetele ar fi fost lansate de trupele rusești având drept țintă obiective din Ucraina, pe care le-ar fi ratat. Chiar și statele baltice au fost de acord cu această idee, printre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Oficialii americani, o noua ipoteza in urma incidentului din Polonia
Racheta lansata in Polonia

Cu toate acestea, polonezii nu s-au pronunțat încă pe deplin, fiind destul de rezervați în astfel de scenarii. Însă s-a acordat o importanță majoră acestei tragedii, astfel că premierul Mateusz Morawiecki a convocat rapid Consiliul de Securitate, care a luat primele decizii.

„Am hotărât să creștem nivelul de alertă în unele dintre unitățile militare poloneze, dar și ale instituțiilor de ordine publică din țara noastră. În același timp, am decis să verificăm dacă sunt motive pentru a lansa procedurile din articolul 4 al Cartei Alianței Nord-Atlantice”, a spus Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez.

Și președintele polonez Andrei Duda a dat o declarație, spunând că rachetele căzute în estul țării sunt de fabricație rusească, însă nu a dat vina pe Moscova pentru acest incident și nici nu crede că acesta se va repeta.

Președintele american Joe Biden are îndoieli în privința lansării de rachete în Polonia de către Rusia. Cu toate acestea, Washingtonul a hotărât, împreună cu aliații săi, să se întâlnească pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat cu adevărat, pentru a putea avea o reacție corectă.

„Este puţin probabil să fi fost trasă din Rusia”, a declarat preşedintele american Joe Biden la finalul unei întâlniri de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7.

Joe Biden chiar a ținut să spună reporterilor prezenți la întâlnirea de urgență că va avea grijă ca totul să fie în deplină siguranță pentru a se stabili ce s-a întâmplat cu adevărat în contextul actual.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...