Serghei Lavrov, interviu neașteptat pentru BBC: „Rusia nu este curată. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem”

Elena Avramescu 17.06.2022, 09:15
Serghei Lavrov, interviu neașteptat pentru BBC: „Rusia nu este curată. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem”

De când armata rusă a atacat Ucraina în urmă cu aproape patru luni, mii de civili au fost uciși și orașe întregi au fost reduse la dărâmături, în timp ce milioane de ucraineni au fugit din casele lor. Dar joi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că lucrurile nu sunt așa cum par.

Serghei Lavrov, dezvăluiri pentru BBC

„Nu am invadat Ucraina. Am declarat o operațiune militară specială pentru că nu aveam absolut nicio altă modalitate de a explica Occidentului că tragerea Ucrainei în NATO a fost un act criminal”, a susținut acesta pentru BBC.

De când Rusia a invadat Ucraina la data de 24 februarie, Lavrov a acordat doar câteva interviuri presei occidentale. El a repetat linia oficială a Kremlinului în care se zice că în Ucraina erau naziști. Oficialii ruși susțin adesea că armata lor „de-nazifică” țara. Lavrov a stârnit scandal recent când a încercat să justifice insultele naziste la adresa președintelui Ucrainei, care este evreu, făcând afirmația ridicolă că Adolf Hitler ar avea „sânge evreu”.

I s-a citat un raport oficial al Organizației Națiunilor Unite despre satul ucrainean Yahidne, din regiunea Cernihiv, care spune că „360 de locuitori, inclusiv 74 de copii și cinci persoane cu dizabilități, au fost forțați de forțele armate ruse să stea timp de 28 de zile în subsosul unei școli. Nu erau toalete, apă, 10 bătrâni au murit”.

„Este mare păcat, dar diplomații internaționali, inclusiv Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Secretarul General al ONU și alți reprezentanți ai ONU, sunt supuși presiuni de Occident. Și de foarte multe ori sunt supuși fiind folosit pentru a amplifica știrile false răspândite de Occident. Rusia nu este foarte curată. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem”, a spus dl Lavrov.

Lavrov, în vârstă de 72 de ani, a reprezentat Rusia pe scena internațională în ultimii 18 ani, dar acum i-au fost impuse sancțiuni occidentale atât lui, cât și fiicei sale.

SUA l-au acuzat că urmărește o narațiune falsă despre Ucraina în calitate de agresor și că răspunde direct pentru invazia Rusiei ca membru al Consiliului de Securitate al acesteia. După care s-a vorbit despre relațiile dintre Rusia și Marea Britanie, fiind pe lista oficială a țărilor neprietenoase a Rusiei.

Rusia anunta noi parteneriate invocând „razboiul hibrid” al Vestului
Serghei Lavrov, interviu pentru BBC

„Nu cred că mai este loc de manevră, pentru că atât prim-ministrul Boris Johnson, cât și Liz Truss spun deschis că ar trebui să învingem Rusia, ar trebui să forțăm Rusia să îngenuncheze. Haide, atunci, fă-o”, a spus Lavrov.

Luna trecută, ministrul de externe al Marii Britanii a declarat că rusul Vladimir Putin se umilește pe scena mondială și că „trebuie să ne asigurăm că se confruntă cu o înfrângere în Ucraina”.

Când a fost întrebat cum vede Regatul Unit acum, el a spus că „își sacrifică încă o dată interesele poporului său de dragul ambițiilor politice”. Lavrov a fost întrebat și despre doi britanici condamnați recent la moarte de separatiștii ruși în estul Ucrainei ocupate, iar când a fost subliniat faptul că, în ochii Occidentului, Rusia era responsabilă pentru soarta lor, acesta a răspuns: „Nu mă interesează deloc ochii Occidentului. Mă interesează doar dreptul internațional. Potrivit internaționalului legea, mercenarii nu sunt recunoscuți ca combatanți”.

Lavrov a acuzat apoi BBC că nu a dezvăluit adevărul cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu civilii din zonele separatiste din estul Ucrainei, „când civilii au fost bombardați de trupele Kievului timp de opt ani”.

De-a lungul a șase ani, BBC a contactat de multe ori conducerea din zonele conduse de separatiști, cerând permisiunea de a merge să vadă ce se întâmplă, însă a fost refuzată intrarea de fiecare dată.

Urmăriți Impact.ro și pe