Semnificația numelui Andrei și 35 de mesaje pe care le poți trimite sărbătorițior

Emanuela Pană 30.11.2020, 09:18

Pe 30 noiembrie, românii îl celebrează pe Sfântul Andrei, ocrotitorul țării. Numele de Andrei și Andreea, precum și alte derivate, sunt foarte populare și apreciate în România, astfel că dacă aveți cunoștințe, prieteni sau rude care își sărbătoresc onomastica în această zi importantă a Ortodoxiei, nu ratați ocazia de a le transmite un călduros „La mulți ani!“.

Semnificația numelui Andrei

Peste 700.000 de români își sărbătoresc onomastica pe data de 30 noiembrie, dintre care peste 360.000 sunt bărbați, iar restul de peste 349.000 femei. Din numărul total al doamnelor și domnișoarelor care își serbează ziua de nume de Sfântul Andrei, peste 290.000 poartă numele Andreea, peste 26.000 numele Andra și peste 300 poartă numele de Andrușca sau Andruța.

În schimb, majoritatea bărbaților poartă numele de Andrei. Semnificația acestui nume vine din greacă și înseamnă bărbăție, curaj.

„Numele Andrei nu-i, cum s-ar putea crede, de origine evreiascăci grecească: Andréas stă în legătură cu Andreia, «bărbățieîndrăzneală» (de la anér, andrós = «bărbat»). Forma curentă este Andrei (feminin: Andreea), cu diminutivul Andi (adeseori grafiat Andy, după model occidental)“, notează crestinortodox.ro.

Acest nume are multă greutate la români, în primul rând datorită Sfântului Andrei și a influenței sale în ceea ce privește răspândirea creștinismului, iar mai apoi pentru că este sărbătorit în data de 30 noiembrie, zi numită în popor „cap de iarnă“, tocmai pentru că marchează începutul anotimpului rece.

Iată ce alte nume derivate de la Andrei se sărbătoresc pe 30 noiembrie: Andreea, Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andrias, Andrieș, Adi, Andi, Andu, Andru, Andreiu, Edra, Endre, Deia, Deea.

Cele mai frumoase 35 de urări pentru sărbătoriți

1. De ziua numelui tău, îți doresc tot binele din lume, noroc, fericire și sănătate și să ți se îndeplinească toate dorințele pe care o să ți le pui. La mulți ani!

Sfântul Andrei. . Idei de urări, felicitări și SMS-uri pe care le puteți trimite celor dragi de ziua numelui
Sfântul Andrei. . Idei de urări, felicitări și SMS-uri pe care le puteți trimite celor dragi de ziua numelui

2. Fie ca din aceasta zi sfântă, în drumul lin al vieții tale să răsară mereu câte-o rază de soare care să-ți aducă fericire și bucurie. Multă sănătate! La mulți ani!

3. Pentru că astăzi este o zi specială pentru tine, mă alătur și eu celor ce-ți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții și multă sănătate. La mulți ani!

4. Felicitări cu ocazia aceastei zile. Îti urez să fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani, Andrei!

5. În această zi minunată, eu îți doresc ți trăiești viața astfel încât  nu-ti pară rău de niciun pas făcut, de niciun zâmbet dăruit. Ești un suflet minunat și mă bucur  am avut șansa  te cunosc! Din toată inima îți urez un sincer „La mulți ani!“.

6. Andrei  te ocrotească în fiecare zi,  îți aducă liniște și pace! La mulți ani cu împliniri și momente frumoase!

7. La mulți ani, fericire, împacare sufletească, flori, iubire, sănătatea te pălească, prietenii să nu te uite și să ai bucurii multe!

8. Zâmbește și s-aveți parte de toată distracția și emoția specifică acestei zile, iar întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de soare și prietenie.

9. La mulți ani! Așa cum soarele luminează pentru toată omenirea așa și tu ne luminezi nouă viața.

10. Păstrează-ți sufletul tânăr și bucură-te neîncetat, pentru mine rămâi un prieten de nădejde și un om de valoare! Fie ca lumina Sfântului Andrei să ne lumineze viețile și mintea mereu! La mulți ani!

11. Îți doresc ca de ziua numelui tău să ți se împlinească toate dorințele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de bucurii în viață și îți urez un sincer „La Mulți Ani!“.

12. Astăzi este o zi specială pentru tine iar tu ești special(ă) pentru noi în fiecare zi. Îți doresc din adâncul sufletului  ai parte numai de împlinirisatisfacții și multă sănătateLa mulți ani!

13. Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunată și un an plin de realizări. La mulți ani de ziua numelui! Tot ce-ţi dorești, tot ce-ţi lipseşte şi-ţi foloseşte, sănătate, prieteni adevăraţi şi multă bucurie!

14. În zi de mare sărbătoare a Ortodoxiei, pentru că purtați numele Sfântului Andrei, vă urez multă sănătate și fericire!

15. Îți urez „La mulți ani!“, pentru că porți acest nume, și fie ca Sfântul Andrei, pe care îl reprezinți, să-și coboare ochii asupra ta și să îți dăruiască fericirea dorită și numai bucurii și liniște interioară.

16. De ziua numelui îți doresc  ți se împlinească toate dorințele,  fii fericit, iubit și  ai parte numai de bucurii în viață. La mulți ani de Sfântul Andrei!

17. Fie că Dumnezeu să decoreze fiecare rază de soare care ajunge la ține cu succes, fericire și prosperitate. La mulți ani, Andrei!

18. Astăzi îți urez „La mulți ani!“. Astăzi îți spun „Multe împliniri!“. Și-ți mulțumesc că ești alături de mine!

19. Este doar încă o Sfântă, dar cea mai frumoasă dintre toate cele sfinte, căci este ziua taLa mulți ani, iubitule/iubito!

20. Felicitări dragul meu cu ocazia acestei zile. Îți urez  fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie. La mulți ani în cântec de clopoței de bucurie!

21. Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea și spiritul acestei zile să te însoțească pretutindeni. Îți doresc o zi de Sfântul Andrei cât mai frumoasă!

22. Sfântul căruia îi purtați numele   ocrotească în fiecare zi,  va aducă liniște și pace și  nu lase ca speranța  se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor!

23. Apostulul Andrei să îţi călăuzească paşii, să îţi aducă bucurie în suflet şi să fie întotdeauna cu tineLa mulţi ani!

24. E o zi când sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor. Este ziua numelui tău și de aceea este o zi specialăLa mulți ani!

25. Îți urez  ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum un bulgăre alb de zăpadă, la fel de fericită precum cântecul clopoțelului de Crăciun și la fel de frumoasă precum sărbătorile lângă cei dragi.

26. Andreea/Andrei îți urez  ai o viață senină ca răsăritul de soare, iar sufletul ți fie curat ca neaua. Îți urez o zi de neuitat și un călduros „La mulți ani!“.

27. Îți doresc  mergi pe un drum numit viață,  te împiedici de un ciob numit noroc,  cazi într-o prăpastie numită fericire și  culegi o floare numită iubire! La mulți ani!

28. Fie-vă viața senină ca răsăritul de soare, iar sufletul mereu curat și tânăr ca roua de pe flori. O zi de neuitat care să țină o viață!

29. Este minunat să știi că cineva te place, cineva se gândește la ține, cineva are nevoie de ține… dar e și mai minunat să știi că există cineva care nu-ți uită niciodată ziua de nume. La Mulți Ani, Andrei!

30. Din mici crenguțe de brad, din flori și din iubire ti-am împletit un „La mulți ani“ aducător de fericire! La mulți ani Andrei/Andreea!

31. Astăzi, de ziua numelui, îți urez și eu  fii iubit(ă) și  ai parte de tot ceea ce îți dorești. La mulți ani!

32. Cineva acolo sus te iubește, dar cineva aici jos ține la ține și mai multLa mulți ani și te iubesc!

33. Cu ocazia sărbătoririi numelui primiți un călduros „La mulți ani“, multă sănătate, multe realizări și tot ce va doriți lângă cei dragi.

34. Sper ca ziua numelui tău să îţi aducă multe motive de a sărbători. La mulţi ani, Andrei/Andreea!

35. De ziua numelui tău, cele mai frumoase dorinţe să devină realitate. La mulți ani, Andrei!

Citește și: Superstiții de Sfântul Andrei. Ce trebuie să faci în această zi ca să ai noroc în noul an

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...