Semne de disperare sau cacealma. Este pregătit Putin să folosească arme nucleare în Ucraina pentru a-și salva „operațiunea specială”?

Andrei Dumitrescu 28.09.2022, 10:18
Semne de disperare sau cacealma. Este pregătit Putin să folosească arme nucleare în Ucraina pentru a-și salva „operațiunea specială”?

Ultimul avertisment al președintelui Vladimir Putin, care a declarat că este pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia în timpul războiului din Ucraina, a făcut ca o întrebare tulburătoare să devină mult mai urgentă: Fostul spion KGB blufează?

Putin a avertizat că nu este o cacealma, iar politicienii occidentali, diplomații și experții în arme nucleare sunt divizați. Unii spun că ar putea folosi una sau mai multe arme nucleare tactice, mai mici, pentru a încerca să evite o înfrângere militară, pentru a-și proteja președinția, pentru a speria Occidentul sau pentru a intimida Kievul și a-l face să capituleze.

Un semn de disperare pentru Kremlin

Avertismentul lui Putin, care a fost urmat de o amenințare mai specifică de a folosi o armă nucleară în Ucraina din partea unui aliat, ar putea însemna că Kremlinul ia în considerare o escaladare după ce Rusia anexează patru regiuni ucrainene pe care le ocupă doar parțial.

Se așteaptă ca parlamentul rus să declare aceste regiuni parte a Rusiei pe 4 octombrie. Odată ce se va întâmpla acest lucru, calea ar fi liberă, din punctul de vedere al Moscovei, pentru un posibil atac defensiv dacă ar simți că teritoriul este serios amenințat.

Totuși, încălcarea tabuului nuclear ar fi un semn de disperare, astfel încât dacă Putin va recurge sau nu la arme nucleare ar putea depinde în cele din urmă de cât de încolțit se simte într-un conflict care, până acum, a umilit mai degrabă decât a învins o fostă superputere.

Putin controlează cel mai mare arsenal nuclear din lume, inclusiv o nouă generație de arme hipersonice și de zece ori mai multe arme nucleare tactice decât Occidentul, iar Statele Unite și alianța militară NATO îl iau în serios.

„Dacă alegerea pentru Rusia este să lupte într-un război pierdut, și să piardă rău și Putin să cadă, sau un fel de demonstrație nucleară, nu aș paria că nu ar alege demonstrația nucleară”, a declarat Tony Brenton, un fost ambasador britanic în Rusia, pentru Reuters în august, înainte ca Putin să-și intensifice avertismentele.

În cele mai recente comentarii ale sale, Putin a avertizat în mod explicit Occidentul că Rusia va folosi toate mijloacele disponibile pentru a apăra teritoriul rusesc și a acuzat Occidentul că discută despre un potențial atac nuclear asupra Rusiei.

„Aceasta nu este o cacealma. Iar cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că girueta poate să se întoarcă și să arate spre ei”, a declarat el.

O astfel de retorică tranșantă a Kremlinului este foarte diferită de semnalele nucleare mult mai nuanțate preferate de ultimii lideri sovietici după ce Nikita Hrușciov a dus lumea în pragul războiului nuclear în Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat duminică la televiziunile americane că administrația președintelui Joe Biden ia comentariile lui Putin „extrem de în serios” și a avertizat Moscova cu privire la anumite „consecințe catastrofale” în cazul în care va folosi arme nucleare.

Dacă Putin ar ordona un atac nuclear în interiorul Ucrainei, ar fi prima utilizare a armelor nucleare în luptă de când Statele Unite au declanșat atacurile cu bombe atomice asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în august 1945.

Opțiunile lui Putin

Armele cu rază de acțiune mai scurtă și cu randament mai redus, lansate de pe mare, din aer sau de pe uscat, ar putea fi folosite teoretic împotriva unor ținte militare ucrainene, deși eficacitatea lor într-un astfel de scenariu este subiect de dezbatere în rândul experților militari.

O altă opțiune, spun aceștia, ar fi ca Putin să detoneze o astfel de armă deasupra unei zone îndepărtate și nepopulate sau a unui corp de apă, cum ar fi Marea Neagră, ca o demonstrație înfricoșătoare de intenție.

Căderea radioactivă a unei arme tactice rusești de mici dimensiuni ar putea fi limitată la aproximativ un kilometru, dar impactul psihologic și geopolitic ar fi resimțit în întreaga lume.

„Dacă ar trebui să pariez bani, probabil că aș paria 3:2 că nu va recurge la arme nucleare chiar dacă se simte disperat, dar nu sunt șanse bune”, a declarat Richard K. Betts, profesor de studii despre război și pace la Universitatea Columbia.

Războiul din Ucraina va atrage consecințe dure asupra Europei

Ca un semn că Washingtonul monitorizează îndeaproape arsenalul nuclear al Rusiei, datele de urmărire a zborurilor au arătat sâmbătă că Statele Unite au desfășurat cel puțin două avioane spion RS-135s Cobra Ball, folosite pentru a urmări activitatea rachetelor balistice, în apropierea graniței rusești.

Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra, a declarat că nu există nicio dovadă că Moscova se pregătește în acest moment pentru un astfel de atac nuclear și că Washingtonul ar ști „destul de repede” dacă ar fi așa.

El a spus că ar fi o greșeală să ne complacem în ceea ce privește avertismentele nucleare ale lui Putin, dar că nu crede că ar avea sens ca Putin să recurgă la arme nucleare pentru a apăra un teritoriu recent anexat.

„Să pornești un război nuclear pentru a rupe acest tabu care durează din august 1945 pentru câștiguri atât de mici, când ucrainenii au spus că oricum nu se vor opri din luptă și chiar dacă bătălia s-ar opri, el ar găsi aceste teritorii imposibil de pacificat, ar părea un lucru foarte ciudat”, a spus Freedman, potrivit Reuters.

„Occidentul a depășit orice limită”

Având în vedere natura irațională a folosirii unei arme nucleare în aceste circumstanțe, luarea în serios a amenințării presupune să presupunem că ar fi un act emoțional de disperare din partea lui Putin într-o situație în care se simte amenințat, a adăugat el.

Putin spune că Rusia luptă acum pentru existența sa în Ucraina, după ani de umilință din partea unui Occident arogant care vrea să distrugă fosta superputere.

„În politica sa agresivă anti-rusească, Occidentul a depășit orice limită”, a declarat Putin în avertismentul său din 21 septembrie.

Invazia Rusiei în Ucraina a ucis zeci de mii de oameni, a alimentat inflația globală și a declanșat cea mai gravă confruntare cu Occidentul de la apogeul Războiului Rece.

După șapte luni, forțele lui Putin se confruntă cu o contraofensivă feroce din partea forțelor ucrainene înarmate și antrenate de țările occidentale. Cu cât mai bine îi merge Ucrainei pe câmpul de luptă, cu atât mai mari sunt șansele ca Putin să treacă la o ofensivă nucleară, a declarat Betts.

Doctrina nucleară a Rusiei permite un atac nuclear după „o agresiune împotriva Federației Ruse cu arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată”.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat în martie că Putin „nu poate rămâne la putere”, în comentarii despre care Casa Albă a spus că au fost menite să pregătească democrațiile lumii pentru un conflict extins în legătură cu Ucraina, nu să susțină o schimbare de regim în Rusia.

Iar în luna mai, Biden a declarat că încearcă să se gândească ce să facă în legătură cu faptul că Putin nu pare să aibă o cale de ieșire din război.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins anterior avertismentele rusești, dar a declarat duminică pentru CBS că Putin ar putea fi acum serios.

„Uite, poate că ieri a fost o cacealma. Acum ar putea fi o realitate”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...