Povestea fascinantă a rusului care ne-a salvat de la un război nuclear: cum a prevenit Al Treilea Război Mondial

Gabriel Peneș 27.09.2022, 10:54
Povestea fascinantă a rusului care ne-a salvat de la un război nuclear: cum a prevenit Al Treilea Război Mondial

Povestea fascinantă a rusului care ne-a salvat de la un război nuclear. Istoria omenirii este plină de eroi anonimi care au împiedicat dezastre care ar fi schimbat dramatic soarta umanității. Este și cazul ofițerului Vasili Arkhipov, care, din adâncurile oceanului, aflat pe un submarin nuclear sovietic, a oprit posibila declanșare a unui nimicitor conflict nuclear, în 1962, în timpul „crizei rachetelor din Cuba”.

Povestea fascinantă a rusului care ne-a salvat de la un război nuclear

În 1962, omenirea trecea prin cel mai tensionat moment al Războiului Rece dintre cele două superputeri existente atunci, SUA, condusă de președintele John F. Kennedy și URSS, la cârma căreia se afla Nikita Hrusciov. Era „criza rachetelor din Cuba”, generată de amplasarea de către sovietici pe insula stăpânită de Fidel Castro de capabilități nucleare, descoperite întâmplător de americani. De aici, mai are doar un pas până la declanșarea Apocalipsei nucleare.

În același an, ofițerul rus de 36 de ani, Vasili Arkhipov, era comandantul adjunct al submarinului nuclear sovietic B-59, scrie iflscience.com. Arkhipov avea deja antecedente în rezolvarea unor probleme grave. Născut în 1926, într-o familie de țărani de lângă Moscova, el a servit ca militar în Al Doilea Război Mondial, pe un dragor, navă ce avea sarcina de a îndepărta sau culege minele amplasate în apele oceanului.

A început să lucreze pe submarine din 1947, fiind ridicat la gradul de căpitan după ce a prevenit o revoltă pe un submarin nuclear unde avusese loc un incident la reactorul nuclear. Totuși, din cauza scurgerilor radioactive, o membri ai echipajului au murit. Arkhipov însuși a fost supus unei cantități de radiații ce au dus în final la decesul său, în 1998. Dar incidentul a devenit doar o notă de subsol a biografiei sale după evenimentele ce au avut loc în 1962 pe submarinul nuclear B-59.

Povestea fascinantă a rusului care ne-a salvat de la un război nuclear: cum a prevenit Al Treilea Război Mondial
Vasili Arkhipov, ofițerul rus de pe un submarin nuclear sovietic, care a reușit să împiedice declanșarea unei Apocalipse atomice, în 1962

Cum a prevenit Al Treilea Război Mondial

Arkhipov era comandantul adjunct al submarinului care patrula în apropierea apelor cubaneze după ce SUA a ordonat blocada navală în jurul insulei. În plus, navele americane aruncau încărcături grele spre submarinele sovietice pentru a le forța să iașă la suprafață. Deși SUA anunțate Kremlinul că încărcăturile nu sunt letale, proasta comunicare dintre „centru” și comandantul submarinului pe care se afla și Arkhipov era să producă un dezastru nuclear.

Lipsa informațiilor l-a condus pe Vitali Savitsky, comandantul submarinului nuclear, la concluzia că sovieticii sunt atacați și Al Treilea Război Mondial s-a declanșat. Savitsky a ordonat încărcarea unei torpile nucleare cu care voia să distrugă un portavion american. Acest atac ar fi dus, fără îndoială, la o replică a SUA de aceeași natură, ceea ce ar fi declanșat, cu adevărat, un devastator conflict atomic.

Totuși, ordinul lui Savitsky trebuia conformat de încă două persoane cu funcții importante pe submarin: ofițerul cu probleme politice și – exact – Vasili Arkhipov, adjunctul comandantului. Acesta a fost singurul care s-a opus unui astfel de atac și a reușit să-i convingă pe ceilalți doi să nu lanseze torpila, ci să revină la suprafață și să aștepte ordinele directe de la Kremlin. Astfel, el a împiedicat declanșarea unei Apocalipse nucleare, iar „criza rachetelor” s-a încheiat nu după multă vreme.

În onoarea omului care a reușit să împiedice Al treilea Război Mondial, la Teatrul „Kirk Douglas” din Los Angeles, va fi prezentată în premieră opera ce poartă chiar numele ofițerului rus, „ARKHIPOV”. Lucrarea va fi cântată pe 21 și 22 octombrie și spune povestea evenimentelor din 1962, când anonimul ofițer rus a salvat omenirea de la un posibil dezastru.

 

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....