Semnal pentru Rusia după ce a atacat o bază militară de la granița cu Polonia. Marea Britanie desfășoară un sistem de rachete de ultimă generație

Beatrice Dumitru 17.03.2022, 15:11
Semnal pentru Rusia după ce a atacat o bază militară de la granița cu Polonia. Marea Britanie desfășoară un sistem de rachete de ultimă generație

Armata rusă a atacat o bază militară ucraineană situată la mai puţin de 25 de kilometri de graniţa cu Polonia şi folosită pentru exerciţii comune cu NATO. Ca răspuns, Marea Brianie a spus este vital să se garanteze securitatea spațiului aerian al Poloniei și a anunțat că va desfășura un sistem de rachete primit de armata sa la sfârșitul anului trecut. Ce este sistemul Sky Sabre?

Marea Britanie apără spațiului aerian al Poloniei

La începutul acestei săptămâni, cel puțin 35 de persoane au fost ucise într-un atac aerian rusesc asupra bazei de antrenament Yavoriv, în apropierea unui punct important de trecere a frontierei în Polonia, folosit de ucrainenii care fug din calea războiului. Polonia este membră NATO din care face parte și Marea Britanie, informează BBC.

Ca răspuns, Marea Britanie a decis să desfășoare sistemul de rachete Sky Sabre în Polonia, împreună cu 100 de soldați. Anunțul a fost făcut de secretarul Apărării Ben Wallace, în timpul unei vizite la Varșovia, și vine în momentul în care NATO încearcă să consolideze securitatea flancului său estic, după invazia Rusiei în Ucraina.

Semnal pentru Rusia după ce a atacat o bază militară de la granița cu Polonia. Marea Britanie desfășoară un sistem de rachete de ultimă generație
Marea Britanie apără spațiul aerian al Poloniei.

„Vom desfășura în Polonia sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie Sky Sabre, cu aproximativ 100 de soldați, pentru a ne asigura că stăm alături de Polonia, protejându-i spațiul aerian de orice posibilă agresiune a Rusiei. Sper că acest lucru va trimite un semnal clar Kremlinului că nu ar trebui să existe nicio îndoială că ne vom apăra valorile și pe prietena noastră Polonia. Marea Britanie sprijină Polonia și va continua să o facă, deoarece Polonia este cea care a suportat cea mai mare povară a efectelor cauzate de război”, a declarat Ben Wallece.

Ce este sistemul Sky Sabre?

Livrat armatei britanice în decembrie anul trecut, sistemul Sky Sabre este descris de guvernul Regatului Unit drept „un sistem de apărare aeriană de ultimă generație” și se spune că este capabil să lovească un obiect de dimensiunea unei mingi de tenis care se deplasează cu viteza sunetului.

Potrivit armatei britanice, sistemul include trei componente: un radar de supraveghere 3D, o unitate de gestionare a luptei și informații și un lansator de rachete. Sistemul va oferi Poloniei capacitatea de a se apăra de avioane de luptă, rachete și bombe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...