Șeful „SRI-ului” de la Chișinău spune că Rusia va invada Republica Moldova. „În ianuarie sau februarie”

Anca Manolica 19.12.2022, 18:04
Șeful „SRI-ului” de la Chișinău spune că Rusia va invada Republica Moldova. „În ianuarie sau februarie”

Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului viitor, iar punerea în aplicare a acestui scenariu negru depinde de evoluţiile luptelor care se duc pe frontul ucrainean, spune șeful Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteață.

Șeful „SRI-ului” de la Chișinău, scenariu negru

Oficialul din cadrul SIS, Alexandru Musteață, spune că sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca să invadeze o terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie.

Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze.

Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt.”, a spus directorul SIS pentru TVR Moldova.

Acesta a adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, aflat în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Iar acestea ar putea fi folosite într-o posibilă confruntare militară.

Șeful „SRI-ului” de la Chișinău spune că Rusia va invada Republica Moldova

Nu s-a mai vorbit în termeni atât de clari până acum

Până acum, nimeni nu a vorbit în termeni atât de clari despre o invazie, ci mai degrabă în termenii unei pregătiri pentru orice eventualitate. La finele lunii iulie, premierul Moldovei Natalia Gavriliță spunea că este „foarte îngrijorată” de perspectiva unei invazii rusești, dar a adăugat că „în prezent este un scenariu ipotetic”.

De asemenea, liderul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că este nevoie de modernizarea armatei naționale, pentru că autoritățile trebuie să fie pregătite pentru cel mai negru scenariu.

„În situația în care vedem ce face Rusia în Ucraina, ar fi total neserios să nu ne gândim cum ne apărăm, dacă ni se întâmplă o astfel de tragedie. Sper foarte mult să nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi”, a declarat Maia Sandu în vară.

Alexandru Musteață atenționase anterior, potrivit Radio Chișinău, că vecinii de peste Prut sunt foarte expuși în fața războiului hibrid desfășurat de Federația Rusă.

Citește și: Republica Moldova întoarce spatele Rusiei. Nu se va mai aproviziona cu gaz rusesc, premieră pentru statul de peste Prut

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...