Șeful NATO nu îl crede pe Vladimir Putin. „Suntem pregătiți pentru ce este mai rău”

Beatrice Dumitru 16.02.2022, 12:50
Șeful NATO nu îl crede pe Vladimir Putin. „Suntem pregătiți pentru ce este mai rău”

Rusia a adunat în ultimele luni peste 100.000 de soldați la granița Ucrainei, iar Occidentul o acuză că vrea să invadeze fosta republică sovietică. Moscova neagă acest lucru și spune că este vorba doar despre propagandă de război și a anunțat că o parte din trupele sale se retrag la garnizonele lor. Dar șeful NATO o contrazice.

Șeful NATO contrazice Rusia

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, spune că ceea ce a făcut Rusia în ultimele luni a fost să mute trupele, dar nu și echipamentul „apoi pot trimite foarte ușor, foarte repede personalul înapoi”. El spune că NATO trebuie să vadă o retragere de durată.

Miniștrii Apărării din țările membre NATO participă la o întâlnire de două zile, miercuri și joi, la Bruxelles. Cu această ocazie, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO este gata să discute, dacă Rusia este dispusă să dea o șansă diplomației.

Șeful NATO nu îl crede pe Vladimir Putin. „Suntem pregătiți pentru ce este mai rău”
Rusia, acuzată ca vrea să invadeze Ucraina.

Lucrăm din greu pentru ce este mai bun, o soluție politică pașnică, dar suntem și pregătiți pentru ce este mai rău, ca Rusia să invadeze din nou Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg, scrie BBC.

„Nu este un exercițiu militar normal”

Deși Moscova a anunțat că retrage trupe din jurul Ucrainei, șeful NATO o contrazice și subliniază că, de fapt, Rusia continuă să-și consolideze prezența militară la granițele cu fosta țară sovietică și „în acest stadiu” nu se vede niciun semn de detensionare.

Le cerem să facă ceea ce spun ei și să detensioneze situația, cu adevărat, adică să își retragă forțele și aceasta va fi cea mai bună contribuție pentru a reduce tensiunile și a evita orice conflict în Europa”, a adăugat acesta.

Și ministrul Apărpării din Marea Britanie, Ben Wallace, afirmă că numărul trupelor ruse la granița cu Ucraina crește, iar Moscova contruiește spitale de campanie și face manevre navale.

Acesta nu este un exercițiu militar normal, nu înconjori o țară cu 60% din forțele terestre ale Rusiei, dacă faci doar la un exercițiu”, spune el.

Mesaj pentru Rusia: trebuie să aleagă între război și diplomație

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a spus că Moscova trebuie să aleagă între război și diplomație, adăugând că„escaladarea militară fără precedent a Rusie împotriva Ucrainei” amenință „pacea și securitatea în Europa”.

În ultimele două zile, Rusia a semnalat că ar putea fi deschisă calea diplomației și îndemnăm Rusia să facă pași concreti către detensionare, deoarece aceasta este condiția unui dialog politic sincer. Alegerea de astăzi este o alegere între război și sacrificiile tragice care ar urma sau curajul unui angajament politic, curajul unei negocieri diplomatice”, a spus Charles Michel.

Desfășurarea trupelor în peninsula Crimeea a făcut parte dintr-o acumulare uriașă de forțe rusești în nordul, estul și sudul Ucrainei începând din noiembrie, care a determinat Vestul și Washingtonul să avertizeze că o invazie rusă estă iminentă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...