Șeful ANAF pune tunurile pe propriii inspectori: ce se întâmplă cu șpaga printre angajații Fiscului

Gabriel Peneș 12.05.2023, 10:07
Șeful ANAF pune tunurile pe propriii inspectori: ce se întâmplă cu șpaga printre angajații Fiscului

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a recunoscut că există printre propriii angajați ai Fiscului oameni care iau mită. Aceștia aruncă o lumină nefavorabilă asupra instituției, subliniind că „cel care e un șpăgar ordinar e un șpăgar ordinar”. Pe de altă parte, Heiuș a menționat și salariile relativ mici ale angajaților ce trebuie să se lupte cu companii ce oferă, probabil, zeci de mii de euro pe lună avocaților care-i apără.

Șeful ANAF pune tunurile pe propriii inspectori

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a recunoscut că și Fiscul are propriile „mere stricate” în rândul angajaților. Acesta a subliniat că acele persoane care iau mită aruncă o lumină nefavorabilă asupra instituției și trebuie eliminate din sistem, deși această misiune nu este deloc ușoară.

„Parcă prea des ajunge să fie reținut cineva din ANAF. Și eu mi-am pus problema ce-i îndeamnă pe unii dintre colegii noștri… Și aici haideți să spunem lucrurilor pe nume: sunt undeva în jur de 20.000 de oameni care lucrează în ANAF. Vorbim de câțiva, îi numeri pe degetele de la o mână, maxim pe degetele de la două mâini pe cei care într-un an sunt arestați pentru luare de mită.

Eu cred că lăcomia îi împinge pe toți de la spate. Oameni care nu fac cinste și onoare profesiei și instituției în care lucrează, din păcate, mai fac aceste gesturi.

Acționăm și noi ferm, atât cât putem, prin direcțiile de integritate, cu ce avem la dispoziție, să încercăm să identificăm și eliminăm din rândurile Fiscului asemenea oameni”, a declarat șeful ANAF, pentru B1 TV.

Șeful ANAF pune tunurile pe propriii inspectori: ce se întâmplă cu șpaga printre angajații Fiscului
Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a recunoscut că există inspectori ai Fiscului care iau șpagă și a căror identificare și eliminare din sistem nu este deloc ușoară

Ce se întâmplă cu șpaga printre angajații Fiscului

Lucian Heiuș a fost întrebat și dacă salariile din ANAF nu sunt suficient de mari pentru a preveni „tentațiile” sau dacă motivele unui asemenea comportament este altul

„Eu cred că sunt două lucruri care n-au nicio legătură una cu alta. Cel care e un șpăgar ordinar e un șpăgar ordinar. Pe de altă parte, e foarte greu pentru oamenii noștri, care au undeva la 6.200 – 6.300 de lei când ajung la treapta superioasă, să mergă să facă controale la un mare contribuabil și să lupte cu legile în față cu o echipă de consultanți, de avocați care probabil sunt plătiți cu zeci de mii de euro pe lună. Dar fac acest lucru că-și iubesc meseria”.

Eu mi-aș dori să aibă salarii mai mari. Azi nu se poate, trebuie să fim cinstiți și realiști. Dar cred că azi se poate ca în tot sistemul bugetar să fie introdus un nou mecanism de salarizare care să aibă și o cotă variabilă în funcție de performanța pe care o ai, că văd peste tot că sunt unii care muncesc și sunt serioși și alții care n-au rezultate, dar, fiindcă sunt angajați prin examen și există un statut al funcționarilor, nu pot fi dați afară cum e în privat. Și au același salariu și creează o mare nemulțumire în rândul celor care sunt corecți și onești”, a mai declarat Lucian Heiuș.

Tot șeful ANAF a precizat, într-o conferință de presă, că „evaziunea fiscală şi faptele de corupţie se întâmplă prin circulaţia monetarului”. Potrivit acestuia, în momentul în care se vor face tot mai multe plăţi prin sistemul bancar, „inevitabil, atât evaziunea fiscală, cât şi fapte de corupţie vor scădea”.

Heiuș a mai subliniat că nu România are cea mai mare evaziune fiscală din România și că acest flagel scade, totuși, de la an la an.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....