ANAF începe controale masive, vrea să aducă bani serioși la buget: românii vizați de sancțiuni

Gabriel Peneș 27.04.2023, 11:30
ANAF începe controale masive, vrea să aducă bani serioși la buget: românii vizați de sancțiuni

ANAF începe controale masive, dar nu acolo unde ar trebui. Deși este presat de guvern să crească gradul de colectare al taxelor și impozitelor, Fiscul „ocolește” problema datoriilor marilor contribuabili, care se ridică la 4,4 miliarde de lei și „atacă” în forță comercianții ambulanți, pe cei de la colțul străzii și din alte domenii unde banii se numără, în general, de pe o zi pe alta.

ANAF începe controale masive, vrea să aducă bani serioși la buget

ANAF a intrat în forță în micii comercianți, în încercarea de a colecta mai mulți bani din bugetul de stat care suferă de o „gaură” de 20 de miliarde de lei. O „lovitură” serioasă, care, suntem siguri, va rezolva o parte a problemei financiare cu care se confruntă guvernul/

Astfel, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, a anunțat o serie de controale în această perioadă. Ele au început pe 24 aprilie și vor continua până pe 29 aprilie. Vorbim de acțiuni de control operativ la nivel național pentru sancționarea firmelor ce activează în domenii cu o slabă conformare fiscală.

Acțiunile vor viza reducerea evaziunii fiscale din domeniul comerțului cu amănuntul și prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care, urmare analizelor de risc efectuate la nivelul instituției pe baza informațiilor deținute, au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare.

Conform economedia.ro, aceste sectoare ar fi comerț cu amănuntul, comerț stradal, cu haine, coafor, covrigării, vulcanizări, comerț cu ridicata, HoReCa – restaurante, baruri.

ANAF începe controale masive, vrea să aducă bani serioși la buget: românii vizați de sancțiuni
ANAF controlează de zor micii comercianți, în timp ce șeful Fiscului, Lucian Heiuș, dă vina pe un subaltern pentru nerecuperarea datoriilor de miliarde de lei de la marii contribuabili

Românii vizați de sancțiuni

Astfel, în primele două zile ale acestei acțiuni, inspectorii DGAF au verificat 378 operatori economici și au aplicat 329 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.647.721 lei, din care amenzi în cuantum de 1.607.000 lei și confiscări în valoare totală estimată de 40.721 lei. Totodată, au fost estimate implicaţii fiscale datorate suplimentar în valoare de 34.865 lei.

Nu există, însă, nicio mențiune despre recuperarea datoriilor marilor contribuabili, pe care însuși premierul Nicolae Ciucă a dat vina pentru existența problemelor bugetare. Aceștia au să plătească o sumă totală de 4,4 miliarde de lei, dar chiar în interiorul ANAF se pasează responsabilitatea între direcții, mai precis către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Problema devine politică dacă știm că director general este Ionuț Mișa. Acesta, deși se află în subordinea președintelui ANAF, Lucian Heiuș, aflat în grațiile PNL, este susținut politic de PSD.

„Marii contribuabili sunt gestionați de această direcție specială unde, din păcate, pe primele 3 luni, acolo avem cel mai mare minus de colectare”, a declarat chiar Lucian Heiuș, președintele ANAF, într-o dezbatere organizată de Fundația Konrad Adenauer, conform hotnews.ro.

Potrivit acestuia, dacă ANAF are un minus de 2,9 miliarde de lei raportat la legile bugetare, iar marii contribuabili au un minus de 4,4 miliarde de lei, „practic cu restul țării am acoperit un miliard și jumătate din nerealizarea de la Direcția de mari contribuabili și suntem la 2,3 miliarde”.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....