Descoperirea uimitoare făcută în pământ, în Egipt. Specialiştii au spus exact: au peste 2.500 de ani

Ioana Bucur 31.05.2022, 15:25
Descoperirea uimitoare făcută în pământ, în Egipt. Specialiştii au spus exact: au peste 2.500 de ani

Suntem înconjurați de istorie, chiar dacă nu ar părea, la prima vedere, iar o dovadă recentă vine tocmai din Egipt, tărâmul piramidelor și al faraonilor. O descoperire uimitoare a fost făcută acolo. Specialiștii au scos din pământ sute de comori crezute pierdute, în timpul celor mai importante săpături arheologice din regiune. În urma analizelor, s-a stabilit că obiectele fabuloase au o vechime de peste 2.500 de ani.

O nouă descoperire în Egipt

Arheologii au scos la lumină o adevărată comoară în Egipt. La începutul acestei săptămâni, au fost dezvăluite nu mai puțin de 250 de sarcofage și 150 de statui din bronz – toate, găsite în necropola Saqqara, la sud de Cairo. Este doar cea mai recentă dintr-o serie de descoperiri importante din regiune.

Situl Saqqara este la aproximativ 16 kilometri de sud de celebrele piramide de pe platoul Giza și este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. Locul este celebru pentru piramida în trepte a faraonului Djoser, prima din epoca faraonică. Contruită în 2.700 î.Hr., opera arhitectului Imhotep, este considerată unul dintre cele mai vechi monumente de pe suprafaţa globului.

De fapt, printre cele 150 de statui din bronz descoperite se numără și una a arhitectului care era și medic.

Inventatorul construcţiei în piatră şlefuită, Imhotep „a revoluţionat arhitectura” în lumea antică, a declarat luni Mostafa Waziri, directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor, relatează AFP şi Xinhua, citate de Agerpres.

Descoperirea uimitoare făcută în pământ, în Egipt. Specialiştii au spus exact au peste 2.500 de ani

Ce s-a găsit într-un sarcofag

„Descoperirea mormântului lui Imhotep” este unul dintre principalele obiective ale misiunii arheologice în cadrul căreia au fost realizate deja patru sezoane de săpături la acest site, a adăugat Waziri.

Alte statui înfățișează zeități ale panteonului egiptean: „Osiris, Isis, Hathor, Amon-Min, Nefertum şi Anubis”, a anunţat Ministerul Turismului şi Antichităţilor într-un comunicat.

Waziri a adăugat că au mai fost scoase „250 de sarcofage din lemn în care se află mumii” datând din secolul al V-lea î.Hr., adică de aproape 2.500 de ani. Directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor a adăugat că sarcofagele vor fi mutate în noul „Marele Muzeu Egiptean” lângă platoul Giza, pe care autorităţile egiptene speră să-l deschidă anul acesta, după mai multe întârzieri.

To Waziri a dezvăluit că într-un sarcofag a fost găsit un papirus intact și sigilat. Obiectul a fost trimis de urgență t la laboratorul Muzeului Egiptean din Piaţa Tahrir, Cairo, pentru restaurare şi analiză. Estimat la nouă metri lungime, el conţine cu siguranţă capitole din Cartea morţilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...