Secretul fericirii în viață, conform științei. Lista cuprinde 7 lucruri aparent banale

Anca Manolica 08.02.2023, 15:18
Secretul fericirii în viață, conform științei. Lista cuprinde 7 lucruri aparent banale

„Fericirea” este un cuvânt simplu, dar cu un înțeles atât de diferit. Sensul exact al fericirii nu poate fi definit, deoarece este o stare de spirit care diferă de la o persoană la alta și lucruri diferite fac fericiți oameni diferiți. Dar un lucru este cert: fericirea este sentimentul care ne face să ne simțim bine. Iată, totuși, care este secretul fericirii, conform unui studiu care s-a întins pe durata a 85 de ani.

Care este secretul fericirii

În 1938, la sfârșitul Marii Crize Economice, oamenii de știință de la Universitatea Harvard au început să urmărească starea de sănătate a 724 de persoane, o combinație de studenți din anul doi de la Harvard și adolescenți cu venituri mici din Boston. Scopul era destul de simplu: să urmărească viața acestora, de la necazurile din copilărie până în ultimele lor zile, pentru a afla ce anume face o persoană fericită și sănătoasă.

Astăzi, 85 de ani mai târziu, Harvard Study of Adult Development este considerat unul dintre cele mai longevive studii din lume privind viața adulților și fericirea umană. În acest timp, cercetătorii au colectat informații personale detaliate, alături de o mulțime de date de la participanți, inclusiv mostre de ADN și scanări ale creierului, pe măsură ce domeniul de aplicare al studiului s-a extins.

Pe parcursul a nouă decenii (și a trei generații), a apărut o constatare cheie: relațiile apropiate, nu bogăția sau faima sau chiar IQ-ul, sunt ingredientul secret pentru o viață fericită.

7 sfaturi prețioase de care să ții cont

Evaluează relațiile pe care le ai 

Încă de la început, studiul spune că trebuie să evaluăm care dintre relații sunt importante pentru noi. Așadar, trebuie privit atent la cele care s-au dovedit mai puțin importante și la cele care ai dori să fie mai bune. De aceea, specialiștii spun că trebuie să te gândești la ceea ce oferi și primești la schimb.

În continuare, ar trebui să îți imaginezi unde și cum te vezi peste un an. Notează acest lucruri ca un bilanț și recitește-le peste 12 luni, pentru a vedea cum s-au schimbat ele. „Se pot întâmpla multe într-un an”, se arată în studiul Harvard, potrivit INC.

Fă-ți timp pentru conversații 

Un alt studiu al Universității din Kansas sugerează că simplul act de a vorbi cu un prieten te poate face mai fericit. Din păcate, vremurile în care trăim ne fac să devenim mai puțin sociabili. Suntem invadați de tehnologie și distantați social, aspecte care ne-au adus într-un punct critic al conexiunilor umane.

 „Cu cât îți asculți mai mult prietenii, cu cât arăți mai multă grijă, cu cât îți faci timp să apreciezi opiniile celorlalți, cu atât te simți mai bine la sfârșitul zilei”, spune Jeffrey Hall, director al Laboratorului de Relații și Tehnologie din Kansas.

Care este secretul fericirii
Care este secretul fericirii

Oferă bunătate

A da o mână de ajutor cuiva aflat în nevoie poate fi benefic pentru sănătatea ta fizică și mentală. Pe lângă stimularea neurotransmițătorilor din creier care ne fac să ne simțim bine, cum ar fi serotonina și dopamina, actele de bunătate aleatorii pot reduce și nivelul hormonului de stres, cortizolul.

Învață să îți ceri scuze 

Oricine greșește, este normal, dar la fel de normal este să îți și asumi erorile și să îți prezinți scuzele. Orgoliul și ego-ul ne întunecă uneori luciditatea și gândurile. Reperarea relațiilor înseamnă uneori să fim capabili să devenim mai buni și să ne cerem iertare.

Nu vorbi doar despre tine

Majoritatea oamenilor le place foarte mult vorbească despre ei, dar cheia pentru o viață fericită înseamnă echilibru din toate punctele de vedere. Așadar, fii deschis și arată interes și pentru ceea ce povestesc cei din jurul tău. Chiar dacă anumite subiecte nu te interesează, poate pentru ei sunt extrem de importante și doresc să fie ascultați.

Nu te feri să îți arăți sentimentele

Arată-le celor din jurul tău cât de mult îi apreciezi și ții la ei. Nu te feri să faci complimente sau să îți exprimi emoțiile, atunci când e cazul.

Citește și: Plantele care aduc fericirea în casă. Atrag norocul și bunăstarea

Nu riști, nu câștigi

Deși uneori este mai bine să fii prudent și precaut, relațiile implică riscuri, mai ales la început. E important să ți le ți asumi! Dar asta nu înseamnă că trebuie să fii deschis cu oricine, ci doar cu acele persoane speciale care apar în viața ta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...