Legătura ciudată dintre zâmbit și fericire: ce poți face să fii bine

Gabriel Peneș 03.01.2023, 13:39
Legătura ciudată dintre zâmbit și fericire: ce poți face să fii bine

Legătura ciudată dintre zâmbit și fericire. Oamenii care sunt fericiți, poartă mai mereu un zâmbet pe chip, dovadă a stării de bine pe care o trăiesc. Totuși, oamenii de știință sunt de părere că și un zâmbet fals poate face minuni asupra stării noastre de spirit, pe principiul „prefă-te, până devine adevărat”.

Legătura ciudată dintre zâmbit și fericire

Fericirea sau tristețea oamenilor li se citește pe chip. Ni se pare foarte greu să mimăm o altă stare decât cea care ne stăpânește. Cu toate acestea, fie și dintr-o convenție socială, afișăm adesea un zâmbet fals pe față atunci când suntem într-o comunitate, cum ar fi la cea de la job.

Ulterior, când nu ne mai vede nimeni, revenim la starea noastră adevărată și la expresia facială ce o însoțește. Totuși, se pare că și „falsul” are calitățile sale. În acest sens, oamenii de știință au acum o nouă teorie legată de așa-zisul zâmbet fals pe care, în anumite situații, trebuie să-l afișăm – fie la locul de muncă sau alte ipostaze asemenea.

„Ipoteza feedback-ului facial sugerează că experiențele emoționale ale indivizilor sunt influențate de expresiile lor faciale. De exemplu, zâmbetul ar trebui să-i facă pe indivizi să se simtă mai fericiți, iar încruntarea ar trebui să-i facă să se simtă mai triști”, explică o lucrare recentă, publicată în nature.com.

Legătura ciudată dintre zâmbit și fericire: ce poți face să fii bine
Oamenii de știință sunt de părere că starea de bine poate fi adusă și de un zâmbet fals, dacă acesta este practicat suficient de des

Ce poți face să fii bine

Practic, totul se reduce la deviza „Live, Laugh, Love” („Trăiește, Râzi, Iubește”) ca filozofie, dar ideea că un zâmbet, chiar și unul forțat, te poate face mai fericit are în spate o teorie științifică autentică.

„Cercetătorii sugerează că aceste efecte apar deoarece expresiile faciale oferă feedback senzorial și motor care contribuie la senzația unei emoții.

Această ipoteză a feedback-ului facial susține teorii mai ample care sugerează că experiența emoțională este influențată de feedback-ul dat de sistemul nervos periferic, spre deosebire de experiența și senzațiile corporale care sunt componente independente ale unui răspuns emoțional”, mai notează autorii studiului.

Pentru a investiga acest lucru, echipa s-a angajat într-un proiect de cercetare și a recrutat aproape 4.000 de participanți din 19 țări pentru a descoperi dacă zâmbetul fals ar putea afecta într-adevăr starea de spirit a unei persoane.

Voluntarii au fost repartizați în trei categorii. Unora li s-u arătat imagini cu un actor zâmbind și li s-a spus să imite imaginea. Alții au primit instrucțiuni despre cum să-și configureze mușchii faciali, astfel încât, fără să-și dea seama, să facă ceea ce ar putea fi descris ca fiind un „zâmbet”.

Celei de-a treia categorii i s-a spus să țină un stilou în gură fie cu dinții, fie cu buzele și să încerce să mimeze zâmbetul.

„Au existat dovezi clare ale efectelor de feedback facial în mimica facială și sarcinile de acțiune facială voluntară”, explică lucrarea. Nu același lucru s-a putut spune despre cei care au fost rugați să țină stiloul între dinți sau buze.

Așadar, se pare că secretul este să te prefaci că ești fericit până când corpul tău va înțelege mesajul, iar creierul va face tot posibilul pentru a echilibra situația.

„Nu te va costa nimic să încerci și poate că va funcționa”, a spus Nicholas Coles, conducătorul studiului, pentru Today. Și în caz că te întrebi dacă și fenomenul invers funcționează, răspunsul este „da”. O figură dezgustată „va declanșa stări mult mai intense de dezgust”, a adăugat Thea Gallagher, psiholog la Universitatea din New York.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....