Secretul din copilăria lui Ion Iliescu. Cine a fost, de fapt, mama sa

Diana Dumitrache 07.07.2020, 07:57

Imediat după Revoluţia din 1989, numele lui Ion Iliescu era pe buzele tuturor. Devenise liderul Frontul Salvarii Naţionale, preluând puterea în România, cu sprijinul forţelor armate. Puţini sunt, însă, cei care ştiu detalii personale despre fostul preşedinte al ţării.

Copilăria lui Iliescu, una deloc fericită

Acuzat în prezent de crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției, fostul șef de stat nu a avut o copilărie ușoară și a crescut fără mamă încă de la vârsta de un an. Ion Iliescu, acum în vârstă de 90 de ani, a fost abandonat de mama lui naturală, Maria Dumitru Toma, originară din Bulgaria. La scurt timp, Alexandru, tatăl acestuia s-a recăsătorit, cu Maria P. Iliescu.

Adevărul este că împrejurările vieţii au făcut ca, la vârsta de un an, să fiu abandonat de propria-mi mamă, care nu s-a interesat niciodată de soarta mea. Nu i-am reproşat niciodată nimic, dar nici nu am băgat-o vreodată în seamă. Am convieţuit cu ţiganii, de care nu mă deosebeam deloc, în Olteniţa. Şi erau ţiganii muncitori, care o duceau cel mai greu, şi erau lăutarii, care erau aristocraţia ţigănească. Petreceam mult timp prin casele lor, a povestit Ion Iliescu, conform Adevărul.ro.

ion iliescu, mama lui ion iliescu, ion iliescu in copilarie
Ion Iliescu, alături de mama adoptivă şi fratele său, Crişan

Bunicii, cei care l-au crescut

Cu un tată comunist ilegalist care ajunge în închisoare, micul Ion este crescut de bunicii paterni. La vârsta de 9 ani, este înfiat de mătuşa lui, Aristiţa, drumul vieţii lui fiind profund marcat. Motivul?! Femeia lucrează ca bucătăreasă în casa Anei Pauker, o cunoscută militantă și politiciană comunistă. Aceasta decide să îl ajute pe adolescentul Iliescu să studieze la Moscova.

Rămâne fără tată în 1945, pe vremea când avea doar 15 ani…

Ion Iliescu a intrat în atenția publicului larg în zilele Revoluției din 1989. În seara de 22 decembrie, la Televiziunea Română, acesta a transmis comunicatul Consiliului Frontului Salvării Naţionale, noul organism provizoriu al puterii de stat.

Pe 27 decembrie, Iliescu a fost ales preşedinte al CFSN, prima structură politică a țării, iar mai apoi președintele României, pentru două mandate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...