Se taie salariile, urmează restructurări, cresc taxele și impozitele: scenariile sumbre pentru români în 2023

Gabriel Peneș 12.04.2023, 10:47
Se taie salariile, urmează restructurări, cresc taxele și impozitele: scenariile sumbre pentru români în 2023

Guvernul se confruntă cu o „gaură” la bugetul de stat de 20 de miliarde de lei, pe care trebuie s-o recupereze cumva sau măcar s-o reducă semnificativ. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a afirmat că a prezentat trei scenarii posibile pentru realizarea acestui lucru, ele vizând restructurarea posturilor bugetarilor, reducerea salariilor acestora, dar și creșterea unor taxe și impozite.

Se taie salariile, urmează restructurări, cresc taxele și impozitele

Coaliția de guvernare încearcă să găsească soluții pentru reducerea cheltuielilor statului, în încercarea de a micșora deficitul bugetar ce se cifrează la 20 de miliarde de lei, adică aproximativ 4 miliarde de euro.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a recunoscut că, personal, a înaintat trei scenarii pentru realizarea acestui lucru, ce ar viza reducerea salariilor angajaților din sistemul public, restructurarea sau diminuarea numărului lor, respectiv majorarea unor taxe și impozite. Oficialul a insistat pe faptul că vorbim de scenarii posibile, fără a insista pe unul dintre ele.

„Eu am prezentat trei scenarii posibile care, fac precizarea din start, nu au fost discutate în coaliţie. Noi avem un timp până la care trebuie să prezentăm una din… până în decembrie este data limită pentru cererea de plată numărul 4 pe care o avem de depus în cadrul PNRR-ului.

Aici, cele trei scenarii posibile care sunt legate de aşa-zisa tăiere care se face, este o revizuire a coeficienţilor de ierarhizare pentru salariile bugetarilor, care este trecută în mod concret, cu subiect şi predicat, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi am şi reiterat că este un scenariu aproape imposibil, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în trecut cu astfel de soluţii şi unde s-a ajuns dacă o astfel de soluţie s-a încercat să fie adoptată.

Şi din acest punct de vedere am spus că, în continuare, un alt scenariu ar fi acela al revizuirii numărului de bugetari şi ultima variantă, cea de-a treia, de revizuire a politicii fiscale. Dar toate acestea, am precizat că sunt scenarii care să ne ducă în zona de validare a jalonului pe care îl avem în reforma salarizării personalului bugetar pentru care avem dead-line-ul în semestrul II al acestui an”, a afirmat Marcel Boloş, marţi seară, la Digi 24, conform news.ro.

Se taie salariile, urmează restructurări, cresc taxele și impozitele: scenariile sumbre pentru români în 2023
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a înaintat trei scenarii posibile pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Scenariile sumbre pentru români în 2023

Boloș a mai a subliniat că în PNRR există condiţia de sustenabilitate în reformele privind cheltuielile publice, pe termen lung.

„Pe bună dreptate, Comisia ne solicită această condiţie, pentru că sunt volume de cheltuieli foarte mari şi trebuie să avem fondurile alocate”, a adăugat Marcel Boloş.

Un lucru este însă sigur, indiferent de varianta pe care se va merge în final, impactul bugetar trebuie să fie semnificativ. Comisia Europeană se așteaptă la o reducere radicală a cheltuielilor, pentru ca întregul sistem financiar să fie sustenabil pe termen lung. Altfel, se riscă pierderea de fonduri europene. „În general, din experienţa pe care am avut-o… dar nu aş vrea să avansez aceste procente pentru a speria pe cei din sectorul public, dar oricum intervalul este între 5 şi 10%”, a concluzionat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Boloş a ţinut, de asemenea, să sublinieze că nicăieri reformele nu s-au făcut „cu mănuşi de catifea”.

„Reformele în general nu se fac cu mănuşi de catifea, acest lucru este limpede, cred, pentru toţi şi toată lumea conştientizează: în orice stat membru s-au făcut reforme, nu s-au făcut cu mănuşi de catifea. Ele presupun, pe fond, şi măsuri care nu plac mai ales celor pe care îi afectează. Noi am fost, în reformele specifice pe ţară, avertizaţi că şubrezim sustenabilitatea finanţelor publice mai ales prin deciziile ad-hoc de majorare a pensiilor sau a salariilor bugetarilor”, a mai spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....