Se spală sau nu rufe luni, 3 mai, în a doua zi de Paște?

Daria Petrescu 03.05.2021, 14:25
Se spală sau nu rufe luni, 3 mai, în a doua zi de Paște?

Pe parcursul unui an întreg, există mai multe zile de sărbătoare, în care este interzis să speli rufe. Însă, întrebarea care macină majoritatea gospodinelor, este dacă se spală sau nu, a doua zi de Paște. Ei bine, există mai multe tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă în Săptămâna Luminată, cea de după prima zi de Paște. Se spală sau nu rufe luni, 3 mai, în a doua zi de Paște?

Se spală sau nu rufe, în a doua zi de Paște

Sunt multe persoane care cred că nu se spală rufe în Sâmbăta Mare și se pot spăla a doua zi de Paște. Ei bine, realitatea este alta și respectată din cele mai vechi timpuri. Pentru cei care nu știu, este interzis să speli rufe în a doua zi de Paște, așa cum este interzis să faci și alte lucruri.

Luni, 3 mai, în a doua zi de Paște, nu se spală rufe. De asemenea, Marțea din Săptamâna Luminată poarta denumirea de Marțea Albă și este declarată zi nelucrătoare.

Nici în această zi de marți,  nu se spală nu se calcă,  nu se face curat. În Marțea Luminată,  femeile dau de pomană pască și vin roșu.

Pentru că Luni și Marți sunt considerate tot zile de Paște, este interzisă spălarea rufelor. Însă, putem face asta în zilele de miercuri, joi și sâmbătă.

În săptămâna care urmează imediat după Paște, nu este păcat să se spele rufele în zilele de miercuri, joi şi sâmbătă. Luni și marţi sunt considerate tot zile de Paște, iar vineri se sărbătorește Izvorului Tămăduirii. După Paște, timp de 50 de zile se spune că este perioada veseliei, după Învierea lui Isus Hristos. Următoarea sărbătoare este Rusaliile.

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată

Săptămâna Luminată urmează imediat după prima zi de Paște, iar pentru a vă merge bine tot restul anului, trebuie să faceți câteva lucruri esențiale ce țin de tradiție. Săptămâna Luminată este încărcată de tradiții și obiceiuri. Iată ce trebuie să faceți în zilele următoare.

Dacă săptămâna de dinaintea Paștelui vorbim deste Săptămâna Patimilor, Săptămâna de după Paște este considerate Săptămâna Luminată. Această perioadă de bucurie și sărbătoare se încheie după 50 de zile. Atunci, credincioșii sărbătoresc Rusaliile.

Ce este bine să faceți în Săptămâna Luminată

-Este bine să se dea de băut rudelor și să se stropească toată casa cu aghiasmă.

– Finii trebuie să meargă la nași cu pască, ouă roșii și vin roșu.

– Vinerea Scumpă sau Fântânița este zi de sărbătoare, pentru că este Izvorul Tămăduirii. Preoții sfințesc apele, iar credincioșii iau acasă Aghiasma Mică.

– În Sâmbăta Luminată nu se fac parastase

-Ultima zi din Săptămâna Luminată este Duminica Tomii sau Paștele Mici. Este bine ca în această zi, să dați de pomană.

– toți credincioșii trebuie să se salute cu ”Hristos a Înviat”, iar răspunsul este ”Adevărat a Înviat!”

– În a doua zi de Paște, nu se spală, nu se calcă rufe și nu se face treabă.

– Este bine să dați de pomană pasă și vin roșu, pentru sufletele celor adormiți.

-Miercuri se poate începe munca la câmp, dar doar bărbații au voie să facă treabă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe