Se schimbă banii la granița României. O altă țară vrea să treacă la Euro

Stan Filon 03.01.2023, 14:47
Se schimbă banii la granița României. O altă țară vrea să treacă la Euro

O țară aflată la granița cu România vrea să-și schimbe moneda cu euro. Vorbim despre Ungaria, a cărei monedă, forintul, a cunoscut o depreciere puternică în ultimii ani, dar mai ales după declanșarea războiului în Ucraina. Forintul și-a pierdut mai mult de jumătate din valoare!

Se schimbă banii la granița României

Așadar, ungurii vor să treacă la euro, după ce forintul a înregistrat o depreciere majoră, în ultimul an. Moneda națională a Ungariei a pierdut însă mai mult de jumătate din valoarea pe care o avea acum 10 ani, de când premierul Viktor Orban a preluat puterea în 2010.

Chiar dacă nu s-a anunțat oficial că se dorește trecerea la euro, iar guvernul Ungariei a anunțat că nu vede în viitorul apropiat trecerea la moneda europeană, același guvern a început să accepte plata taxelor și impozitelor în euro, alături de plățile în forinți, ceea ce pune într-o lumină proastă moneda națională.

Se schimba banii la granita Romaniei. O alta tara vrea sa treaca la Euro
Se schimba banii la granita Romaniei. O alta tara vrea sa treaca la Euro

Din ce în ce mai multe tranzacții în euro

În același timp, ungurii fac diferite tranzacții, cum ar fi cele auto și imobiliare tot în euro, iar unele companii au început să își plătească deja angajații în euro.

Atât scăderea de 8% a forintului faţă de euro în acest an, cât şi volatilitatea sa evidenţiată de mişcarea sa de aproape 4% pe parcursul a două zile, la începutul acestei luni, au stimulat şi mai mult atractivitatea monedei euro, chiar dacă utilizarea sa este încă limitată în economia mai largă.

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, la sfârşitul lunii februarie, Laszlo Szucs, un avocat la firma de avocatură Reti, Varszegi & Partners PwC Legal, a început să primească mai multe apeluri de la clienţi corporativi, întrebând cum ar putea compensa lucrătorii pentru declinul forintului. Cele mai multe solicitări au venit de la firme de servicii financiare şi de afaceri şi din sectorul de producţie.

Companiile caută soluții pentru deprecierea forintului

Deoarece plata salariilor în euro este, cu câteva excepţii, contrară legislaţiei maghiare, majoritatea companiilor au optat pentru majorări extraordinare, în valoare de 5-10%, în timp ce unele au oferit plăţi suplimentare la sfârşitul trimestrului, legate de mişcările forintului, a spus Szucs.

Mai mult, sectorul serviciilor IT, unde mulţi lucrează ca antreprenori independenţi şi facturează clienţii străini în euro, a trecut aproape în totalitate la contracte în euro pentru noile proiecte în Ungaria, în ultimele trei până la patru luni, a spus el.

Banca Naţională a Ungariei, care a mărit dobânzile pentru a reduce preţurile, majorându-le cu încă un punct procentual în această săptămână, a refuzat să comenteze pe această temă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...