Bulgaria vrea să treacă la Euro în 2024. România nu îndeplinește niciunul din cele patru criterii economice

Nicu Stan 01.07.2021, 10:54
Bulgaria vrea să treacă la Euro în 2024. România nu îndeplinește niciunul din cele patru criterii economice

Bulgaria vrea să treacă la Euro în 2024. România nu îndeplinește niciunul din cele patru criterii economice. Toate detaliile, în articolul de mai jos.

Bulgaria trece la moneda Euro în 2024. România nu se califică la nici un criteriu economic din cele patru

Bulgaria a anunțat că vrea să treacă la Euro în anul 2024. România, în schimb,  nu îndeplinește niciunul din cele patru criterii economice pentru adoptarea monedei europene.

Vecicinii bulgari îşi menţin obiectivul de a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024, precum şi planurile de a începe plăţile în euro fără a avea o perioadă de tranziţie, după ce se va alătura zonei euro, informează oficiali guvernamentali şi ai Băncii Centrale, conform Reuters.

Bulgaria trece la euro inaintea Romaniei
Bulgaria trece la euro inaintea Romaniei

Ce trebuie să facă Bulgaria timp de doi ani

Astfel, în iulie 2020, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2, mecanismul ratelor de schimb, o perioadă obligatorie de 2 ani înainte de adoptarea euro.

De asemenea, Bulgaria şi Croaţia vor trebui să parcurgă cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a demara pregătirile practice pentru a se alătura zonei euro, un proces care va dura un an în plus, astfel că cel mai devreme în anul 2023 cele două ţări vor deveni state membre ale zonei euro.

Proiectul de trecere la euro a fost aprobat

Potrivit proiectului planului naţional aprobat ieri pentru intrarea Bulgariei în zona euro, bulgarii vor putea de asemenea plăti cu moneda naţională, leva, o lună după ce a fost adoptată moneda unică europeană.

O mare problemă pentru orice țară atunci când adoptă moneda europeană unică este aceea că nu mai pot folosi rata de schimb ca protecţie în urma unui şoc economic, însă leva bulgărească este deja ancorată de euro la un curs de schimb fix pe care Sofia s-a angajat să îl păstreze.

Nu va exista o perioadă de tranziție

”Introducerea euro este planificată fără o perioadă de tranziţie, iar data adoptării euro va coincide cu introducerea sa ca unitate oficială de plată. Conversia va fi făcută aplicând cursul de schimb fix între euro şi leva”, arată un comunicat comun al Băncii Centrale şi al Ministerului de Finanţe.

De asemenea, țările candidate la aderarea la zona euro trebuie să arate soliditatea finanţelor publice, respectiv că inflaţia este sub control, iar cursul de schimb este stabil, înainte de a se trece efectiv la moneda unică.

Bulgaria are datorii mici

Nu în ultimul rând, Bulgaria este una din cele mai puţin îndatorate țări din UE. În 2020, deficitul său fiscal a fost de doar 3% din PIB, în ciuda majorării cheltuielilor pentru reducerea impactului pandemiei de COVID-19 asupra afacerilor şi locurilor de muncă.

Cum stă România la capitolul adoptării monedei unice

În cazul țării noastre, raportul de convergenţă pe 2020 arată că România nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru trecerea la moneda euro.

Cele patru criterii sunt: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb, precum şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Urmăriți Impact.ro și pe