Se schimbă banii în Europa, se trece la euro digital: care sunt avantajele noii monede

Gabriel Peneș 29.06.2023, 10:47
Se schimbă banii în Europa, se trece la euro digital: care sunt avantajele noii monede

De mai mulți ani, în Uniunea Europeană se vorbește de apariția unei noi monede, mai precis a celei de euro digital. Banca Centrală Europeană a publicat un proiect pentru viitorul cadru legislativ al monedei electronice ce va fi prezentat, miercuri, de Comisia Europeană.  Euro digital nu va fi rivalul Bitcoin și al celorlalte monede virtuale și va prezenta o serie de avantaje pentru utilizatori.

Se schimbă banii în Europa, apare euro digital

Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat încă din luna iulie 2021 un studiu cu privire la furnizarea de monede şi bancnote sub formă electronică, începând din 2027 sau 2028.

Acum, instituția cu sediul la Frankfurt a publicat un proiect pentru viitorul cadru legislativ al monedei electronice, pe care Comisia Europeană îl va prezenta, miercuri. Acest proiect va fi negociat timp de mai multe luni cu statele membre şi Parlamentul European.

Pentru BCE, dematerializarea crescută a plăţilor, în special în contextul exploziei comerţului electronic, necesită crearea unui euro digital, în caz contrar existând riscul ca moneda unică să fie concurată din ce în ce mai mult de criptomonede sau de versiunile digitale ale monedelor străine.

”Folosirea numerarului pentru plăți scade în toată lumea, inclusiv în Europa. Pe măsură ce ne îndreptăm către o economie cu adevărat digitală, adaptarea cash-ului la realitățile digitale ale vremurilor noastre e următorul pas firesc.

A avea ambele opțiuni – euro cash și digital – ar însemna că fiecare va putea alege cum să plătească și că nimeni nu e lăsat pe dinafară în procesul de digitalizare a plăților”, a explicat Fabio Panetta, membru în boardul BCE, și Vladis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, într-un articol comun publicat pe site-ul BCE, conform panorama.ro.

Se schimbă banii în Europa, se trece la euro digital: care sunt avantajele noii monede
Euro digital va apărea, cel mai probabil, în 2027 și nu va fi un rival al Bitcoin-ului și al altor monede virtuale

Care sunt avantajele noii monede

Un euro digital nu ar însemna un rival pentru Bitcoin. Cele două nu sunt echivalente și nu vor funcționa niciodată după aceleași reguli. Însă o monedă digitală nu este nici echivalentul plăților online. Dar apariția monedelor digitale ar schimba totuși modul în care circulă banii.

Euro digital generează înainte de toate incertitudini alimentate de campaniile de dezinformare. Pe reţelele sociale au apărut zvonuri că se intenţionează eliminarea banilor gheaţă pentru a permite o supraveghere generalizată a cetăţenilor, prin intermediul controlului achiziţiilor şi tranzacţiilor lor financiare.

Cu toate acestea, moneda electronică nu va fi decât o opţiune de plată suplimentară, care va completa numerarul. Stocat pe un card sau pe telefonul mobil, euro digital va oferi o opţiune de plată care va conserva anonimatul.

Însă micile companii şi anumite asociaţii cu scop nelucrativ vor putea refuza să accepte plăţi cu euro digital, la fel ca şi persoanele fizice în cadrul tranzacţiilor lor personale, potrivit unei versiuni de a lucru a proiectului de reglementare consultat de AFP, citat de Agerpres.

Euro digital ”nu va înlocui numerarul” iar cetăţenii europeni vor fi liberi să îl utilizeze sau nu, a precizat săptămâna trecută François Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE. Va avea aceleaşi caracteristici ca şi banii lichizi şi va garanta respectul vieţii private, a dat asigurări François Villeroy de Galhau într-o conferinţă organizată la Paris.

De când ar putea fi folosit

China testează deja la scară largă un yuan digital. SUA şi Marea Britanie au şi ele în vedere o versiune electronică a monedelor lor.

Partizanii subliniază că un euro electronic va asigura un serviciu universal şi gratuit, beneficiind de o garanţie publică. Va fi accesibil celor patru milioane de europeni care în prezent nu au un cont bancar în condiţiile în care plăţile online devin o nevoie fundamentală. Biroul european al Uniunii Consumatorilor s-a declarat şi el foarte favorabil acestui proiect.

Însă băncile sunt îngrijorate de posibilele pierderi de venituri şi de riscurile pentru stabilitatea financiară dacă persoanele particulare îşi vor retrage masiv depozitele din conturile curente pentru a le depozita în euro digital. La fel ca şi monedele şi bancnotele, stocurile de euro digital nu ar mai fi înscrise în bilanţurile lor.

Pentru a linişti instituţiile financiare, textul Comisiei prevede că BCE ”va dezvolta instrumente pentru a limita utilizarea euro digital ca rezervă de valoare”. Practic, BCE va impune fiecărei persoane particulare un plafon pentru euro digital. În luna mai un responsabil de la BCE sugera un plafon de 3.000 de euro.

Oricum, euro digital este proiectat să intre în circulație cel mai devreme în octombrie 2026, dar e posibil ca acest lucru să aibă loc chiar în 2027 sau 2028.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....