Țara din Europa care schimbă banii, trece la moneda digitală: ce înseamnă proiectul fascinant pentru oamenii obișnuiți

Gabriel Peneș 08.02.2023, 09:26
Țara din Europa care schimbă banii, trece la moneda digitală: ce înseamnă proiectul fascinant pentru oamenii obișnuiți

Țara din Europa care schimbă banii, trece la moneda digitală. În ciuda crizei majore care a lovit în 2022 piața criptomonedelor, multe guverne continuă să-și dezvolte planurile de creare a unei monede naționale digitale. Acest lucru ar putea deveni realitate, într-un stat european important din a doua jumătate a acestui deceniu.

Țara din Europa care schimbă banii, trece la moneda digitală

Deși industria criptomonedelor a traversat în 2022 o criză majoră ce a dus la prăbușirea valorii acestora, viitorul pare să se îndrepte tot spre folosirea monedelor virtuale în locul celor reali.

Astfel, guvernul Marii Britanii a declarat, luni, că, împreună cu BoE (Banca Angliei), continuă să lucreze la o posibilă liră digitală, care ar putea intra în circulaţie în a doua jumătate a acestui deceniu şi să fie păstrată într-un „portofel” pus la dispoziţie de bănci, deşi nu a fost luată o decizie finală.

Acest lucru ar veni cu anumite restricții. Astfel, o persoană obișnuită n-ar putea să dețină mai mult de 20.000 de unităţi, dacă ţara va merge mai departe cu planurile de a crea o monedă digitală, a declarat, marţi, viceguvernatorul Băncii Angliei, Jon Cunliffe, conform news.ro.

„Propunem o limită între 10.000 de lire sterline şi 20.000 de lire sterline per individ, ca echilibru adecvat între gestionarea riscurilor şi susţinerea unei utilizări largi a lirei digitale”, a spus Cunliffe într-un discurs.

O limită de 10.000 de lire sterline ar însemna că trei sferturi dintre oameni ar putea să-şi primească plata în lire digitale, precum şi să deţină solduri preexistente în acelaşi cont, în timp ce o limită de 20.000 de lire sterline ar permite aproape tuturor să folosească lire digitale pentru tranzacţiile de zi de zi”, a spus Cunliffe.

Banii peste plafon ar fi „transferaţi” în contul bancar comercial al unui client, având în vedere că o liră digitală nu ar fi un mijloc de stocare a averii, a spus el membrilor UK Finance, un organism din industria bancară.

Țara din Europa care schimbă banii, trece la moneda digitală: ce înseamnă proiectul fascinant pentru oamenii obișnuiți
Din a doua jumătate a acestui deceniu, Anglia vrea să adopte o liră sterlină digitală care să înlocuiască treptat moneda pe suport de hârtie

Ce înseamnă proiectul fascinant pentru oamenii obișnuiți

Băncile centrale din întreaga lume studiază monedele digitale, Uniunea Europeană urmând să publice în luna mai un proiect de lege care stabileşte un cadru legal pentru un potenţial euro digital.

Legea ar trebui să fie aprobată de statele UE şi de Parlamentul European, deşi Banca Centrală Europeană va fi cea care va decide în această toamnă dacă va continua cu euro digital.

Potrivit Central Bank Digital Currency (CBDC) Tracker de la Atlantic Council, primele monede digitale ale băncilor centrale au fost la lansate în Caraibe. În Bahamas s-a înregistrat prima monedă în anul 2019, aceasta pregătind scena pentru o adoptare mai rapidă în rândul națiunilor mai mici.

Țări care încă se află în faza de pilot în ceea ce privește criptomonedele băncilor sunt Rusia, Thailanda, Indonezia, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Totuși, euro digitalizat este în faza de dezvoltare. Pentru anul 2023 este programat un pilot pentru țările participante. Lituania are propriul proiect CBDC încă în faza pilot, iar Austria se îndreaptă spre o monedă blockchain angro. Suedia a ajuns cel mai departe din Europa, o a doua fază pilot a coroanei digitale s-a încheiat în aprilie 2022.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....