Se reduce vârsta de pensionare pentru acești salariați. Iohannis a semnat legea

Andreea Grecu 18.07.2021, 00:02
Se reduce vârsta de pensionare pentru acești salariați. Iohannis a semnat legea

Vești bune pentru Români! Se reduce vârsta de pensionare pentru o anumită categorie de salariați. Totul este oficial!

Klaus Iohannis a semnat decretul! Se reduce vârsta de pensionare

O anumită categorie de salariați din România are motive de sărbătoare. Se reduce vârsta de pensionare! Actul normativ a fost promulgat de președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 16 iulie.

Există însă o condiție pentru ca acești români să iasă la pensie. Trebuie sa aibă cel puțin 25 de ani în câmpul muncii, în activitățile vizate de lege.

Românii care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Potrivit noii legi, Romanii care au lucrat minim 25 de ani în industria de producție de energie termică și electrică se vor bucura de reducerea vârstei de pensionare. Astfel, dacă doresc, după 25 de ani de activitate pot ieși la pensie fără probleme.

Activități din domeniul producției energiei electrice și termice, au fost introduse, începând de vineri, 16 iulie, în categoria condițiilor de muncă speciale.

Se reduce vârsta de pensionare. Iohannis a semnat legea

Klaus Iohannis a semnat legea care prevede aceste modificări. Este vorba despre „Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 75/01.02.2021)”.

Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 in în ceea ce privește sistemul unitar de pensii publice. Astfel, activități din domeniul producției energiei electrice și termice sunt incluse în categoria celor care se desfășoară munca în condiții speciale.

Reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani

Potrivit actului normativ, sunt considerate locuri de muncă în condiții speciale și „activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui”.

Astfel, persoanele care desfășoară activități în domeniul producției energiei electrice și termice vor putea ieși la pensie cu 13 ani mai devreme decât până acum. Singura condiție este să aibă cel puțin 25 de ani de muncă în domeniul respectiv.

Noua lege va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe