Ce pensie vei avea în 2035. Suma pe care o vei primi de la Pilonul II, de fapt

Ioana Bucur 16.07.2021, 16:41
Ce pensie vei avea în 2035. Suma pe care o vei primi de la Pilonul II, de fapt

Urmează ani grei pentru pensionari, anunță autoritățile. Ce se va întâmpla, de fapt, cu veniturile oamenilor, după ce se vor retrage din activitate. Ce pensie vei avea în 2035 și care este suma pe care o vei primi de la Pilonul II, de fapt.

Ce pensie vei avea în 2035

Reprezentanții Ministerului Muncii se așteaptă la o explozie a numărului de pensionari, în următorii zece ani, iar „boom-ul” s-ar datora, spunea ministrul Raluca Turcan, creșterii natalității la noi în țară în perioada 1966-1968.

„Până în anul 2030 urmează să avem o explozie a numărului de pensionari cu aproximativ 1,8 milioane de pensionari. Acestora li se adaugă aproximativ pensionarii care ies oricum la pensie. Deci, dacă nu facem nimic, sistemul de pensii din România este pe punctul să se prăbuşească”, a spus Turcan, la Antena 3.

Potrivit specialiștilor, în jurul anului 2035, pensia oferită de stat va ajunge să reprezinte aproximativ 30% din valoarea ultimului salariu, ceea ce înseamnă că un angajat care iese la pensie în anului 2035 și care câștiga, lunar, un salariu de o mie de euro, va primi o pensie de circa trei sute de euro.

Cu alte cuvinte, pensia de la stat va reprezenta o rată de înlocuire de 30%, cu zece procente mai puțin decât în momentul de față. Nici pensia privată nu îi va ajuta pe români să își crească prea mult veniturile. Dacă lucrurile rămân așa cum sunt astăzi și nu se iau măsuri serioase, pensia privată, din Pilonul II, va reprezenta doar 10 sau 15% din ultimul salariu.

Ce pensie vei avea în 2035
Raluca Turcan, ministrul Muncii

Florin Cîțu: „Vom avea o reformă a sistemului de pensii”

Cu doar câteva zile înainte de declarațiile ministrului Muncii, premierul vorbea despre o reformă în sistemul de pensii, ce ar putea intra în colaps în următorii 15 ani, dacă nu se iau măsuri.

„În acest moment, există în coaliţie un grup de lucru care se ocupă de reforma pensiilor şi la Ministerul Muncii. Vom avea o reformă a sistemului de pensii care are un obiectiv foarte clar, nu este doar de a recalcula pensiile în România, obiectivul este de a reaşeza sistemul de pensii ca să fie sustenabil şi peste 10 -15 de ani. Aşa cum este astăzi, dacă nu facem nimic, în 15 ani, colapsează”, a declarat Florin Cîţu.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că își dorește echitate și predictibilitate în ceea ce privește pensiile românilor.

`Predictibilitatea constă în formula de calcul a pensiilor. Lipsa de responsabilitate a fost că de la an la an se gândeau să mai schimbe condițiile de pensionare și ajungeam ca într-un an oamenii să se pensioneze în anumite condiții, în anul viitor oameni cu aceleași condiții de muncă precum cei care s-au pensionat anterior ajungeau să aibă o altă pensie, ceea ce înseamnă inechitatea. Noi la asta ne referim, nu la aceeași sumă plătită pentru pensie

De ce la noi nu s-ar putea, și în alte țări se poate? De ce în toate țările Uniunii Europene, în materie de pensii, există o predictibilitate pentru minim 20-30, chiar mai mult, 50 de ani? La noi, v-am spus, pensiile au fost, din nefericire, văzute ca instrument politic.

Politicienii și-au lăsat o marjă, mai ales în Parlament în ajun de alegeri, și se gândeau, >, și avem acum regiuni în țară unde sunt condiții speciale de pensionare”, a mai spus ministrul Muncii.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...