Se reduce vârsta de pensionare pentru această categorie de români. Legea a trecut de Parlament

Ana Anitoiu 23.11.2022, 15:14
Se reduce vârsta de pensionare pentru această categorie de români. Legea a trecut de Parlament

Se reduce vârsta de pensionare pentru o categorie de români. Proiectul de lege ce prevede această modificare a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, care este for decizional. Femeile vizate de această schimbare se vor putea pensiona la 40 de ani, iar bărbații la 45 de ani.

Pentru ce categorie de români se reduce vârsta de pensionare

Mai exact, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege ce modifică şi completează Legea nr.263/2010, în sensul includerii dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani, pentru femei, şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi.

Astfel, balerinii sau soliștii de balet, dansatorii și acrobații care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii, cât şi în sisteme neintegrate acestuia beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare la 40 ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, conform proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților.

De asemenea, proiectul de lege include soliștii de balet și balerinii în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr.4 la Legea nr.263/2022.

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie 2023 cu 12,5%
Varsta de pensionare, scazuta pentru o categorie de romani

Propunere de creștere a vârstei de pensionare pentru o altă categorie de români

Pe de altă parte, Banca Mondială a propus creșterea vârstei de pensionare a magistraților. Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis că acest lucru va descuraja ocuparea funcțiilor de magistrat de către personalul înalt calificat.

ÎCCJ a adăugat că repunerea în discuție, dar în sens negativ, a statutului judecătorilor afectează cariera magistraților, precum și situația resurselor umane, prin creșterea presiunii și încărcăturii psihice acestei funcții cu un efect final negativ asupra calității actului de justiție, în detrimentul cetățenilor.

„O modificare intempestivă a vârstei de pensionare, care ar afecta inclusiv statutul juridic al judecătorilor în funcție, ar avea, fără îndoială, repercusiuni atât asupra dezvoltării carierei judecătorilor cât și asupra organizării instanțelor”, a transmis Adunarea Generală a Judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Adunarea generală a judecătorilor ÎCCJ a precizat că orice demers legislativ referitor la modificarea condițiilor de acordare a pensiilor de serviciu ale judecătorilor trebuie să fie făcut doar în urma unei consultări a sistemului judiciar.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...