Propunerea Băncii Mondiale de a majora vârsta de pensionare a magistraților, criticată dur de Înalta Curte: „Agravează situația resurselor umane prin creșterea presiunii și încărcăturii psihice”

Elena Avramescu 21.11.2022, 14:07
Propunerea Băncii Mondiale de a majora vârsta de pensionare a magistraților, criticată dur de Înalta Curte: „Agravează situația resurselor umane prin creșterea presiunii și încărcăturii psihice”

Adunarea Generală a Judecătorilor a adoptat un document care a fost aspru criticat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Este vorba despre propunerea Băncii Mondiale de a majora vârsta de pensionare a magistraților, unde ÎCCJ spune că acest lucru va descuraja ocuparea funcțiilor de magistrat de către personalul înalt calificat.

ÎCCJ nu este de acord cu propunerea Băncii Mondiale cu privire la vârsta de pensionare a magistraților

La data de 31 octombrie a avut loc o ședință ținută de instituție, în care s-a vorbit despre concluziile raportului Băncii Mondiale cu privire la o eventuală schimbare a modalității de calcul a pensiilor de serviciu ale judecătorilor.

ÎCCJ este de părere că necesitatea îndeplinirii obiectivelor prevăzute în PNRR, în sensul promovării unei reforme în privința pensiilor de serviciu, era cunoscută încă de la momentul depunerii la Parlamentul României a proiectelor de acte normative privind „legile justiției”.

„Aceste legi, au fost adoptate, cu o largă majoritate, Parlamentul României reconfirmând actualele reguli aplicabile sistemului de pensii ocupaționale în cadrul sistemului judiciar, cu minore amendate privind sfera persoanelor beneficiare”, afirmă instituția.

Mai mult, se pare că ÎCCJ este de părere că repunerea în discuție, la intervale scurte de timp, dar în sens negativ a statutului judecătorilor are rolul de a afecta cariera magistratului, precum și situația resurselor umane prin creșterea presiunii și încărcăturii psihice acestei funcții cu un efect final negativ asupra calității actului de justiție, în detrimentul cetățeanului.

„O modificare intempestivă a vârstei de pensionare, care ar afecta inclusiv statutul juridic al judecătorilor în funcție, ar avea, fără îndoială, repercusiuni atât asupra dezvoltării carierei judecătorilor cât și asupra organizării instanțelor”, a notat Adunarea Generală a Judecătorilor de la Înalta Curte.

Propunerea Bancii Mondiale de a majora varsta de pensionare a magistratilor, criticata dur
Varsta de pensionare a magistratilor, subiect de discutie la ICCJ

Se crede că avansarea în spațiul public a unui alt prag al vârstei de pensionare a judecătorilor va duce la efecte negative asupra situației resurselor umane disponibile în cadrul sistemului judiciar, iar acest lucru se va face prin creșterea nesiguranței cu privire la stabilitatea carierei prin descurajarea ocupării acestor funcții cu personal cu un nivel înalt al cunoștințelor juridice.

„Or, prin pierderea judecătorilor cu experiență, care sunt astfel descurajați să rămână în funcție în situația în care îndeplinesc actualele condiții de pensionare, respectiv prin reducerea plajei de selecție pentru viitorii judecători, este cert că se vor produce efecte negative profunde asupra calității actului de justiție, în detrimentul cetățeanului.

Sub aspectul specific al adoptării vârstei standard de pensionare, astfel cum s-a vehiculat în spațiul public, o astfel de modificare legislativă ar trebui să nu afecteze drepturile judecătorilor aflați în funcție și să facă obiectul unei reglementări cu caracter gradual, etapizat. Oricum, o astfel de creștere graduală a vârstei de pensionare ar trebui obligatoriu corelată cu ritmul de îmbunătățire a condițiilor de muncă”, arată ÎCCJ.

Așadar, Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție vrea ca celelalte să fie conștiente de faptul că orice demers legislativ privind modificarea condițiilor de acordare a pensiilor de serviciu ale judecătorilor trebuie să fie făcut numai după o consultare efectivă a sistemului judiciar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...