Se poate vedea la EKG dacă ai avut un infarct? Cum se face electrocardiograma

Cazacu Alexandru, Mihai Ianoși 30.03.2023, 13:13
Se poate vedea la EKG dacă ai avut un infarct? Cum se face electrocardiograma

EKG-ul (electrocardiograma) este un test medical non-invaziv care înregistrează activitatea electrică a inimii. Acest test utilizează electrozi (senzori) plasați pe piele pentru a detecta și înregistra impulsurile electrice generate de inimă în timpul contracțiilor. Mulți dintre cei care doresc să facă un astfel de test se întreabă dacă Se poate vedea la EKG dacă ai avut un infarct.

Se poate vedea la EKG dacă ai avut un infarct? Cum se realizează o electrocardiogramă

Un EKG sau ECG (electrocardiograma) poate detecta un infarct miocardic și poate oferi informații despre localizarea, dimensiunea și severitatea acestuia. În timpul unui atac de cord, mușchiul inimii poate fi afectat, ceea ce poate duce la schimbări caracteristice în activitatea electrică a inimii.

Toate aceste schimbări pot fi detectate prin EKG și pot fi utilizate pentru a diagnostica prezența unui infarct miocardic. Este important să se realizeze că EKG-ul poate detecta doar infarcte miocardice actuale sau recente și nu poate detecta infarcte anterioare care s-au vindecat sau care au avut loc în trecut.

De asemenea, electrocardiograma poate oferi informații despre ritmul cardiac, frecvența cardiacă, durata și intensitatea impulsurilor electrice în diferite părți ale inimii. Totodată, testul poate fi utilizat și pentru a diagnostica o serie de afecțiuni ale inimii, cum ar fi aritmiile, infarctul miocardic, ischemia miocardică sau alte probleme ale inimii.

De menționat este faptul că, EKG-ul este o metodă non-invazivă, nedureroasă și rapidă pentru a evalua funcția cardiacă, fiind utilizată frecvent în practica medicală.

Cum se face electrocardiograma

Electrocardiograma se realizează în mod obișnuit de către un tehnician într-o clinică privată sau în spital. Procedura este simplă, nedureroasă și nici nu durează foarte mult timp. În timpul unui EKG, pacientul este întins pe un pat, iar electrozii sunt plasați pe piele în anumite puncte din jurul pieptului, brațelor și picioarelor. De obicei, sunt aplicați 10 senzori, iar aceștia sunt conectați la un aparat, care va înregistra impulsurile electrice ale inimii.

În timpul procedurii, pacientul este rugat să stea cât mai calm posibil, să nu vorbească și să nu facă mișcări bruște, deoarece acestea pot interfera cu înregistrarea datelor. După ce înregistrarea este finalizată, rezultatele sunt analizate de către medicul specialist, care poate oferi o evaluare a ritmului cardiac, a frecvenței cardiace, a prezenței aritmiilor sau a altor probleme cardiace.

Conform specialiștilor, se poate vedea la EKG dacă ai avut un infarct

Este important de menționat că electrocardiograma este o metodă importantă de diagnosticare, dar poate fi necesar să se efectueze și alte teste pentru a confirma sau a exclude o afecțiune cardiacă.

Înregistrarea aparatului se prezintă sub forma unor linii, cu coline și pante. Pe aceasta, medicul specialist va vedea dacă bătăile inimii sunt normale și chiar și un infarct acut sau mai vechi.

„La ECG-ul de repaus poate fi ușor depistat un infarct miocardic trecut sau în desfășurare. În acest sens, ECG-ul permite stabilirea diagnosticului de ischemie acută sau cronică, având capacitatea de a localiza afecțiunea la nivelul mușchiului cardiac”, a precizat medicul cardiolog Ioana Ciucă, potrivit clicksanatate.ro.

Se poate vedea la EKG dacă ai avut un infarct
Se poate vedea la EKG dacă ai avut un infarct

Tipuri de electrocardiogramă

Există mai multe tipuri de electrocardiograme, iar fiecare dintre acestea poate oferi informații despre funcția cardiacă și starea de sănătate a inimii. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de EKG:

  • EKG de efort: acest tip de EKG înregistrează activitatea electrică a inimii în timp ce pacientul face exerciții fizice, cum ar fi alergatul pe bandă sau mersul pe bicicletă. Acest test poate fi utilizat pentru a evalua capacitatea inimii de a face față stresului fizic și poate ajuta la depistarea bolilor coronariene sau altor probleme cardiace.
  • EKG Holter: acesta este un tip de EKG portabil care înregistrează activitatea electrică a inimii pe parcursul a 24 de ore sau mai mult. Acest test poate fi utilizat pentru a detecta aritmii sau alte probleme cardiace care apar la intervale neregulate și poate ajuta la monitorizarea eficacității tratamentului.
  • EKG de repaus: acest test se realizează cu pacientul întins pe spate și arată cum circulă curenții electrici prin mușchi. EKG-ul de repaus oferă informații importante atât despre ritmicitatea și frecvența bătăilor inimii, cât și despre contracțiile cardiace.
Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...