Se interzic zilele libere legale în România? Noua lege care scandalizează o țară întreagă

Beatrice Dumitru 14.04.2023, 22:35
Se interzic zilele libere legale în România? Noua lege care scandalizează o țară întreagă

Angajații din România ar putea primi o veste care nu va fi deloc oe placul lor.  Un proiect de lege a fost depus de un grup de parlamentari PSD referitor la zilele libere legale. Aceștia spun că sunt prera multe pe parcursul unui an și cer să nu se mai poată declara zile libere legale, decât cu o singură condiție. Ppotrivit Codului Muncii, în România sunt 15 astfel de zile pe parcursul unui an.

Proiect de lege: nu se mai pot declara zile libere legale

Un grup de 56 de parlamentari PSD, semnatarii inițiativei legislative, arată că, pe lângă aceste zile libere la nivel național, angajații au dreptul și la altele în funcție de anumite evenimente care au loc în familie, fie nașterea sau căsătoria ori decesul vreunei rude apropiate.

Aceștia susțin că sunt prea multe zile libere legale în fiecare an și că acest lucru afectează în mod simțitor bugetele mediului de afaceri, putând duce chiar la falimentul unora.

Se interzic zilele libere legale în România? Noua lege care scandalizează o țară întreagă
În România sunt 15 zile libere legale.

„În România, salariații, indiferent de sectorul în care activează angajatorii acestora, beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală nelucrătoare”, se arată în expunerea de motive, potrivit căreia în anul 2003 erau doar 6 zile, adică de două ori și jumătate mai puțin.

Cu ce condiție s-ar putea declara o zi liberă legală

De asemenea, inițiatorii mai susțin că odată cu creșterea numărului de zile libere la care angajații au dreptul, a crescut proporțional și presiunea asupra cheltuielilor cu forța de muncă a firmelor din mediul privat raportat la numărul zilelor productive. Aceștia mai propun ca orice nouă reglementare privind acordarea de zile libere la nivel național să fie însoțită de măsuri compensatorii pentru angajatori, care să-i ajute să suporte mai ușor cheltuielile salariale suplimentare.

Printre măsurile propuse sunt: suportarea cheltuielilor salariale respective din bugetul consolidat (de ex. Fondul de creanțe salariale, Fondul de asigurări sociale și șomaj) sau compensarea pierderilor angajatorilor prin reducerea unor contribuții obligatorii pe forța de muncă (de ex. contribuția asiguratorie de muncă) aferente zilelor lucrate ori alte deduceri sau facilități.

„În sectoarele unde procesul de producție sau prestarea de activități nu pot fi întrerupte, angajatorilor li se dublează cheltuielile salariale pentru zilele respective. Eforturile financiare ale unui astfel de operator echivalează pentru un singur angajat al său cu o lună și jumătate de muncă în regim normal”, se spune în proiectul de lege.

Dacă va fi adoptată, legea care interzice declararea altor zile libere legale va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...