Se întâmplă la pompă, iar șoferii români de mașini pe benzină și motorină trebuie să afle: consecințele embargoului

Gabriel Peneș 07.02.2023, 10:40
Se întâmplă la pompă, iar șoferii români de mașini pe benzină și motorină trebuie să afle: consecințele embargoului

Se întâmplă la pompă, iar șoferii români de mașini pe benzină și motorină trebuie să afle. În contextul începerii celei de-a doua faze a embargoului impus Rusiei de către UE, pe fondul războiului din Ucraina, conducătorii auto din țara noastră au primit asigurări că nu vor exista sincope de aprovizionare. Embargoul se aplică acum asupra produselor petroliere rusești, după ce, din 5 decembrie 2022, intrase în vigoare cel asupra transportului maritim de țiței rusesc.

Se întâmplă la pompă, iar șoferii români de mașini pe benzină și motorină trebuie să afle

Pe fondul războiului din Ucraina, Rusia, țara agresoare, se confruntă cu un embargou stabilit de UE în privința transportului maritim al țițeiului rusesc, încă din 5 decembrie 2022. Acum, a intrat în vigoare și cel impus exportului de produse petroliere din Rusia, în special de motorină, lucru ce a îngrijorat opinia publică din România.

În acest context, ministrul Energiei, Virgil Popescu transmite că românii nu au de ce să își facă griji deoarece importatorii de produse petroliere și-au diversificat portofoliul pentru a contracara orice problemă. Ministrul a avut deja discuţii cu toţi marii importatori care activează în România şi a primit asigurări că fiecare companie şi-a diversificat din timp sursele de aprovizionare.

„Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”, susține Virgil Popescu, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Se întâmplă la pompă, iar șoferii români de mașini pe benzină și motorină trebuie să afle: consecințele embargoului
Ministrul Economiei, Virgil Popscu, a dat asigurări că embargoul impus de UE asupra produselor petroliere rusești nu va afecta aprovizionarea cu motorină în România

Consecințele embargoului

De altfel, ministrul Energiei anunțase și anterior că sancțiunile impuse împotriva importului de produse petroliere rusești nu va periclita aprovizionarea, mai ales cu motorină, în România.

„Este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancţiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicţia importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină. Până acum, embargoul viza ţiţeiul. Da, România este o ţară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare.

Am purtat discuţii cu toţi marii importatori de pe piaţă şi concluzia este că fiecare şi-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veţi vedea că, la fel cum am depăşit cu bine embargoul asupra ţiţeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăşi cu bine şi embargoul asupra motorinei ruseşti”, a scris, duminică, 5 februarie, ministrul Energiei, tot pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, în contextul discuțiilor despre un vârf al temperaturilor reci care va afecta România, Popescu susține că țara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece.

„Avem gaze în depozite și vom depăși fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative. România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut. În plus, față de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adițional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie.

Sezonul rece este pe final și ne așteptăm să ieșim din iarnă având încă gaze în depozite. Iar pentru iarna următoare vom avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregătiți și pentru iarna următoare, așa cum am fost bine pregătiți și pentru aceasta”, susține Popescu.

Menționăm și că, potrivit datelor de la nivel european, publicate de Gas Storage Inventory, România se află la un grad de umplere a depozitelor de 61,44%, iar media UE e 69,8%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....