Schimbarea de hartă pe care Rusia ar fi refuzat-o în războiul din Ucraina. Americanii au decis apoi să trimită tancurile

Beatrice Dumitru 04.02.2023, 09:54
Schimbarea de hartă pe care Rusia ar fi refuzat-o în războiul din Ucraina. Americanii au decis apoi să trimită tancurile

SUA au decis să trimită Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1, după luni de zile în care a respins cererea Kievului pentru aceste vehicule sofisticate. „Sunt un sistem de luptă incredibil de capabil”, a spus Joe Biden. Însă, decizia a fost influențată chiar de Rusia și Ucriana, după ce președintele american a încercat să vadă dacă cele două țări aflate în război sunt dispuse să negocieze pacea. Vladimir Putin a refuzat propunerea Americii, care ar fi schimbat harta.

Propunerea făcută de Joe Biden Rusiei și Ucrainei

O publicatie elvetiana susține că a aflat planul de pace propus de Joe Biden pentru ca Rusia și Ucraina să se așeze la masa negocierilor. Șeful CIA, William Burns, ar fi vizitat în secret Kievul și Moscova în luna ianuarie, trimis de președintele Joe Biden, și a sugerat celor două tabere să rezolve conflictul, potrivit a două surse guvernamentale germane de rang înalt.

Ziarul elvețian Neue Zurcher Zeitung a relatat că liderul de la Casa Albă  i-ar fi oferit lui Vladimir Putin o cincime din teritoriul ucrainean, suprafață aproximativ egală cu dimensiunea Donbas, pentru a pune capăt războiului declanșat în urmă cu aproape un an. Dar propunerea a fost respinsă, deoarece Ucraina a refuzat să își împartă teritoriile, iar Rusia este convinsă că va câștiga războiul pe termen lung.

Schimbarea de hartă pe care Rusia ar fi refuzat-o în războiul din Ucraina. Americanii au decis apoi să trimită tancurile
Joe Biden, propunere pentru Rusia și Ucraina pentru încetarea războiului.

„Este o cacealma”

Refuzul Ucrainei și Rusiei de a opri conflictul l-ar fi determinat pe Joe Biden să aprobe furnizarea de tancuri Abrams către Ucraina, potrivit surselor Neue Zurcher Zeitung. După decizia SUA, Germania a anunțat că trimite tancuri Leopard Kievului, după luni de tergiversări.

După apariția acestor informații, Krelinul a dezmințit că William Burns ar fi călătorit la Moscova cu o propunere de pace secretă care presupunea cedarea unei părți din teritoriul Ucrainei în favoarea Rusiei. La rândul său, un reprezentant al CIA a declarat, sub protecţia anonimatului, că aceste informaţii sunt „absolut false„.

Întrebat dacă Burns a călătorit la Moscova sau a prezentat un plan care presupunea cedarea a 20% din teritoriul Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns „Întrega relatare este o cacealma”, notează Reuters.

În cadrul unui eveniment de politică externă desfăşurat la Universitatea Georgetown din Washington D.C., directorul CIA, William Burns, a estimat că următoarele şase luni vor fi „critice” pentru Ucraina, unde Moscova a obţinut progrese semnificative în ultimele săptămâni.

Preşedintele Volodimir Zelenski declara într-un interviu pentru Sky News, la sfârșitul lunii ianuarie, că discuțiile de pace vor deveni posibile doar dacă Rusia îşi retrage soldaţii, îşi recunoaşte greşeala şi există un nou guvern la Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...