Primul transport de gaze naturale către Republica Moldova a debutat astăzi. Conducta Iași-Ungheni, inaugurată

Badea Violeta 03.12.2022, 17:51
Primul transport de gaze naturale către Republica Moldova a debutat astăzi. Conducta Iași-Ungheni, inaugurată

Începând de sâmbătă, 3 decembrie, Republica Moldova va primi gaz românesc prin conducta Iași-Ungheni, astfel că vecinii noștri nu vor mai depinde doar de gazul rusesc. Reprezentanţii Transgaz au făcut anunțul în urmă cu puțin timp!

România trimite gaze Republicii Moldova

În urmă cu puțin timp, reprezentanţii Transgaz au anunțat că a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, transmite Agerpres.

„Astăzi (sâmbătă – n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România – Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal”, au anunțat oficialii companiei Transgaz.

Este pentru prima oară când țara noastră trimite gaze în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, au mai transmis reprezentanții Transgaz.

La sfârșitul lunii trecute, oficialii de la Chișinău au declarat că Gazprom va reduce cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova din data de 1 decembrie.

Totodată, aceștia au susținut că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.

Luni, pe data de 28 noiembrie, compania rusă a oferit replica, spunând că nu reduce livrările de gaze către Republica Moldova, dar spune, totuși, că „își rezervă dreptul” să o facă.

Citește și Anunț de ultimă oră făcut de Gazprom. Ce se întâmplă cu gazele naturale transportate spre Republica Moldova!

Conducta Iasi-Ungheni
Conducta Iasi-Ungheni

Gazprom, despre livrările de gaze către Republica Moldova

Gazprom, compania rusă care transmisese săptămâna trecută că va reduce cu 56,5% livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, a anunțat luni, 28 noiembrie, că va menține totuși volumul gazelor transportate, după ce Moldovagaz a plătit datoriile pentru luna noiembrie, informează Reuters și Deschide.md.

Totuși, gigantul energetic rus a menționat că îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a suspenda complet livrările în cazul încălcării plăţilor. Precizăm că livrările de gaze sunt o sursă constantă de tensiune între Rusia și Moldova.

Gazprom susține că fosta republică sovietică îi datorează aproximativ 9 miliarde de dolari, o datorie care s-a acumulat de-a lungul deceniilor din cauza neplății de către regiunea separatistă moldovenească Transnistria, unde sunt staționate aproximativ 1.200 de trupe rusești.

Moldova refuză să recunoască datoria ca fiind a sa. În prezent, Transnistria utilizează aproximativ 40% din gazul importat de țară, dar nu plătește guvernului moldovean pentru acesta și refuză să discute problema.

Citește și Putin își caută noi aliați pentru livrările de gaze. Statele cu care intenționează să formeze o uniune!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...