Scumpiri record și la medicamente. Cele ieftine, produse în România, dispar de pe piaţă

Mihnea Tălău 23.09.2022, 10:03
Scumpiri record și la medicamente. Cele ieftine, produse în România, dispar de pe piaţă

Prețul medicamentelor a crescut considerabil în ultimele 12 luni din cauza costurilor de producție. Românii sunt nevoiți să scoată din buzunar o sumă dublă pentru a-și îngriji sănătatea. Și spitalele cheltuiesc acum și cu 40 la sută mai mult pentru medicamente.

Medicamentele ieftine produse în România ar putea să dispară de pe piață

Spitalele se plâng că le este tot mai dificil să asigure tratamentul pacienților. Anticoagulantele, unele antibiotice, medicamentele pentru răceală, dar mai ales suplimentele alimentare au suferit creşteri uriaşe. În pericol este și producţia românească de medicamente. Cele ieftine ar putea chiar să dispară de pe piaţă.

În doar câteva luni, oamenii plătesc și de 3 ori mai mult pe unele medicamente față de anul trecut.

Concret, prețurile au crescut cu până la 25%, dar sunt și situații, cum ar fi un anume tip de antibiotic folosit în tratamentul unor infecții bacteriene, al cărui preț este de 300 de ori mai mare.

Gata cu anunturile cu medicamente covid pe internet. Ce trebuie sa faci daca mai vezi asa ceva

Prețul medicamentelor folosite pentru tratarea banalelor răceli a crescut cu până la 40%

Şi în farmacii prețurile medicamentelor au crescut în medie cu aproximativ 25%, dar cele mai mari majorări se înregistrează la medicamentele folosite pentru tratarea răcelilor, al căror preț a crescut cu până la 40%.

Sunt fluctuații de prețuri chiar și la medicamentele reglementate de ministerul Sănătății și Casa de Asigurări. Cele care sunt importate însă își schimbă prețul de la o lună la alta. iar în spitalele practic s-a dublat cheltuiala cu medicamentele.

Medicamentele ieftine produse în România sunt în pericol să dispară de pe rafturile farmaciilor. Au crescut mult costurile de producție și nu mai pot fi menținute la aceleași prețuri. Pentru că nu le pot scumpi din cauza reglementării impuse de stat, producătorii români cer autorităților să ia măsuri.

Potrivit unor date oficiale, prețurile medicamentelor au crescut la un nivel-record al ultimilor 12 ani.

A devenit tot mai greu, în special pentru pensionari, să poți să îți îngrijești sănătatea în România.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...