Ministerul Sănătății a publicat lista farmaciilor care distribuie gratuit comprimatele de iodură de potasiu. De ce nu sunt recomandate persoanelor de peste 40 de ani

Elena Avramescu 09.08.2022, 10:30
Ministerul Sănătății a publicat lista farmaciilor care distribuie gratuit comprimatele de iodură de potasiu. De ce nu sunt recomandate persoanelor de peste 40 de ani

În prezent, în România se desfășoară o campanie națională de distribuire a iodurii de potasiu 65 mg, inițiată de Ministerul Sănătății și se adresează tuturor românilor de până la 40 de ani, care au fost rugați de către ministrul Sănătății Alexandru Rafila să își ridice cât mai repede prescripția pentru aceste pastile.

Lista farmaciilor unde se distribuie gratuit pastilele de iodură de potasiu

„Reamintim faptul că iodura de potasiu se eliberează doar pe baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie. Conform recomandărilor din prospectul produsului, iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu iodură de potasiu după expunerea la iod radioactiv.

Puteți găsi lista farmaciilor comunitare care distribuie gratuit comprimatele de iodura de potasiu la: https://www.ms.ro/…/07/Lista-Farmacii-Iod-pe-judete-1.pdf

Important! Iodura de potasiu se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților”, este mesajul transmis de Ministerul Sănătăţii.

Cu toate acestea, medicii de familie nu sunt atât de incântați de această decizie, deoarece sunt șanse mari ca programările să se aglomereze, după cum a informat Patronatul Medicilor de Familie Mureș.

„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie.

Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului. Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, este mesajul transmis de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie pe Facebook.

Alexandru Rafila: „Începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţie”
Alexandru Rafila a publicat lista farmaciilor care distribuie gratuit comprimatele de iodura de potasiu

În cursul zilei de ieri, Alexandru Rafila i-a îndemnat românii cu vârsta sub 40 de ani să meargă să-și ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai rapid posibil, stârnind panică în rândul cetățenilor.

„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct.

Probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească, dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a declarat, luni, Alexandru Rafila.

Românii cu vârste de peste 40 de ani nu vor primi pastile cu iod

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a ținut să explice motivul pentru care autoritățile au decis ca persoanele de peste 40 de ani să primească iod, fiind vorba despre riscul de blocare a tiroidei.

„În cazul acestor persoane, beneficiile sunt mai mici decât riscurile și atunci îți blochezi funcționarea tiroidei. După 40 de ani, nu e indicat să fii beneficiarul unor cantități mari de iod. Astfel de pastilă, 65 de miligrame, înseamnă foarte mult iod”, a declarat ministrul Sănătății.

Însă, există și o mică posibilitate ca cei cu vârsta de peste 40 de ani să primească pastilele cu iod, făcându-se o excepție numai în cazul în care, din punct de vedere metabolic, persoanele sunt mai puțin active, iar rata de încorporare a iodului în tiroidă este mai mică, și doar dacă sunt expuse direct în locul în care s-a produs incidentul.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...