Școală cu prezență fizică începând de luni. E valabil pentru elevii din localitățile cu incidență sub 3 la mie. Vaccinarea cadrelor nu mai contează

Ioana Bucur 18.11.2021, 19:15
Școală cu prezență fizică începând de luni. E valabil pentru elevii din localitățile cu incidență sub 3 la mie. Vaccinarea cadrelor nu mai contează

Ministrul Educației anunță școală cu prezență fizică, începând de luni. Decizia se va aplica în cazul elevilor din localitățile cu incidență sub 3 la mie, fără să se mai țină seamă de rata de vaccinare în rândul personalului didactic.

Sorin Cîmpeanu, despre școala cu prezență fizică

Joi, ministrul Educației a anunțat, în cadrul unei declarații de presă, că ordinul comun privind scenariile de desfășurare a orelor în învățământul preuniversitar se modifică, permițând școala cu prezență fizică, fără să mai conteze procentul de vaccinare în rândul personalului didactic, în cazul localităților în care rata de incidență este de sub 3 la mia de locuitori.

„Este în curs de pregătire o Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin care Ministerele Sănătății și Educației sunt abilitate să dea un ordin comun în sensul în care sunt deschise activitățile în grădinițe și școli în localitățile, în care localitățile sunt sub rata de infectare de trei la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului din învățământ”, a precizat ministrul.

În acest context, Sorin Cîmpeanu a precizat că, în acest moment, 1.724 de localităţi din România au rata de infectare sub 3 la mie.

„Apreciez evoluţia ratei de vaccinare în rândul personalului din învăţământ, apreciez ca fiind important progresul făcut la vaccinarea elevilor”, a mai declarat ministrul Educației.

La nivel național, rata de infectare este astăzi 4,36 la mie, iar în municipiul București este de 4,76 la mie. Defalcat, sunt 18 județe din țară sub 3 la mie.

„Practic, mai bine de jumătate din teritoriul țării rata de infectare este sub acest prag de trei la mie. De luni, în aceste localități toți copiii din grădiniță și elevii vor putea merge cu prezența fizică fără a ne mai raporta la rata de vaccinare din unitățile de învățământ”, a subliniat Cîmpeanu.

Școală cu prezență fizică începând de luni. E valabil pentru elevii din localitățile cu incidență sub 3 la mie. Vaccinarea cadrelor nu mai contează
Sorin Cîmpeanu

Precizări importante despre testele de salivă

Potrivit informațiilor oferite de oficial, 407.000 de elevi sunt vaccinați, reprezentând 33 la sută din numărul total de elevi eligibili, cu vârsta peste 12 ani.

Sorin Cîmpeanu a mai făcut și precizări importante cu privire la procedura de testare şi de raportare a celor cu rezultat pozitiv.

„Este vorba de precizări cu privire la protocolul care se aplică în cazul elevilor care vor fi depistați pozitiv în urma testării. Practic, dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR, elevul aduce rezultatul negativ al testului PCR și poate continua cu prezență fizică. Dacă nu se face testul sau dacă testul PCR confirmă rezultatul testului de salivă, elevul va rămâne la domiciliu vreme de 14 zile”, a explicat acesta.

La decizia unității de învățământ, testele vor putea fi adminstrate la domiciliu de către părinţi sau în şcoală.

„Atunci când există dorinţa colegilor cadre didactice pentru a fi administrate în şcoală, este nevoie şi de acordul părinţilor. Acesta va fi exprimat printr-un formular, care va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii”, a mai afirmat ministrul.

Rezultatul va fi trimis prin e-mail la şcoală.

„E posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare. Dacă părinţii decid să le facă acasă, nu e nevoie de acordul lor. Dacă profesorii consideră că poate fi făcută testarea în şcoală, copilul merge cu testele pentru a fi administrate în şcoală. Testele vor fi la copii”, a mai precizat ministrul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...