Sorin Cîmpeanu, anunţ despre testarea elevilor de covid. Când începe şi unde va avea loc

Nicu Stan 17.11.2021, 08:56

Sorin Cîmpeanu a făcut anunţul despre testarea elevilor de covid. Ministrul Educației a informat când începe şi unde va avea loc prima testare anti-covid a elevilor. Testarea elevilor se va face prin realizarea testelor de salivă.

Sorin Cîmpeanu a anunțat când începe testarea covid a elevilor în școli. Care va fi prima zi

Prima zi de testare covid a elevilor în școli va avea loc joia viitoare, potrivit ministrului interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu.

Conform acestuia, s-a cerut ministerului Sănătăţii clarificări referitoare la procedura de lucru în ceea ce privește realizarea testelor de salivă pentru elevi și preșcolari.

Testarea covid a elevilor in scoli va incepe peste aproximativ o saptamana
Testarea covid a elevilor in scoli va incepe peste aproximativ o saptamana

Contractele au fost semnate

„S-au semnat vineri contractele subsecvente după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru din cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate. Cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între 1 şi 5 zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară.

Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, spre exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între 1 şi 5 zile. Deci le putem avea miercuri, joi, vineri, săptămâna viitoare luni. Așteptarea mea era să fie deja de mult. Acum mă aștept să fie la finalul acestei săptămâni, dar se poate fi foarte bine să fie la începutul săptămânii viitoare.

Testarea, demontată de un expert?

Am auzit astăzi un expert în sănătate publică că testele trebuie făcute de personal medical și a continuat că în școlile românești nu există personal medical. Adică practic o persoană care susține testarea printr-o singură frază demontează testarea.

Personal medical nu există în școli, am mizat pe înțelepciunea unei instrucțiuni pentru un protocol sanitar, iar Ministerul Educației nu își dă cu părerea pe un protocol sanitar”, a spus, la Digi24, Sorin Cîmpeanu.

Cât ar dura testarea covid a unei clase de elevi

Acesta ia în calcul o diferențiere între copiii de grădiniță, eventual și cei din învățământul primar care să se testeze ”într-un alt regim, diferit față de elevii de liceu, capabili să-și autoadministreze mai ușor testele. Am mizat foarte mult și pe înțelegerea colegilor cadre didactice și sunt convins că marea majoritate înțeleg să sprijine”.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu crede că acolo unde există asistență sanitară mai devreme de o oră nu se poate testa o clasă întreagă, ceea ce înseamnă 50 de ore pe zi în școlile în care sunt 50 de clase.

Întrebările lui Sorin Cîmpeanu

„Eu am pus trei întrebări: dacă se poate face și testarea la domiciliu – și mă gândesc mai ales la copiii mici. În acele instrucțiuni este și o recomandare să nu fi mâncat înainte. Cum să duci un copil la grădiniță fără să fi mâncat la ora 8:00?

A doua întrebare a fost dacă e nevoie și de acordul părinților, iar a treia întrebare a fost despre faptul că instrucțiunea se referă doar la elevi: cu preșcolarii mai facem ceva?”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe