Sorin Cîmpeanu, mesaj-cheie în ziua în care elevii revin din vacanță: „Îmi asum”

Cătălina Burghelea 08.11.2021, 06:10
Sorin Cîmpeanu, mesaj-cheie în ziua în care elevii revin din vacanță: „Îmi asum”

Astăzi, 8 noiembrie, elevii reîncep școala, după o vacanță forțată de două săptămâni. Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț-cheie ce vizează borna de vaccinare de 60% pentru profesori. Toată lumea trebuie să știe asta.

Sorin Cîmpeanu, anunț major pentru profesori și elevi

Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a fost stabilită borna de vaccinare de 60% pentru profesori. Politicianul este de părere că, dacă vor mai rămâne mult timp școlile și grădinițele închise, acest popor nu va avea viitor.

Ministrul interimar al Educației îşi asumă prezența fizică în școli și grădinițe

Întrebat ce schimbări s-au produs de când a decis vacanța forțată de două săptămâni, pe motiv că, în unele unități, învățământul online lasă de dorit, și revenirea în bănci acolo unde 60% dintre profesori sunt vaccinați anti-Covid, Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației, a precizat că susţine şi îşi asumă prezența fizică în școli și grădinițe.

„E un lucru pe care mi-l asum, prezența fizică în școli și grădinițe. Îmi doresc acest lucru și voi face tot posibilul pentru prezența fizică în școli și grădinițe. Aș vrea să se înțeleagă bine că având școlile și grădinițele închise acest popor nu va avea viitor. Vom distruge un întreg popor”, a declarat Cîmpeanu.

Politicianul a avut de ales între două variante

Totodată, ministrul interimar al Educației a dezvăluit că a avut de ales între varianta de a nu deschide nicio școală și nicio grădiniță „multe săptămâni de aici încolo” și a le deschide pe toate cu prezență fizică, ceea ce ar fi însemnat negarea pandemiei de coronavirus.

„Trebuia să existe un criteriu de departajare. Este o variantă de compromis, un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar asigură un mediu mai sigur pentru elevi și profesori. Protejează mai mult profesorii pentru că medicii spun că cei vaccinați iau mai greu virusul și transmit mai greu virusul. Profesorii care își iubesc elevii au înțeles că printr-un singur gest, al vaccinării, își pot ajuta într-o manieră directă elevii”, a explicat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Cum vrea să evite închiderea școlilor din nou

Totuși, ministrul Sorin Cîmpeanu dă asigurări că se vor introduce teste pe bază de salivă în școli, pentru a se evita închiderea școlilor din nou.

„Vom avea de săptămâna viitoare teste în școli. Testele sunt o cale prin care putem să evităm închiderea școlilor. Fac apel de pe acum la părinți să accepte aceste teste, sunt non-invazive, pe bază de salivă”, a mărturisit ministrul.

Reguli impuse de OMS pentru școlile din România

Solicitat să spună cine a stabilit procentul de 60% dintre profesori vaccinați, Sorin Cîmpeanu a spus că s-a pornit de la 70%, pragul impus de Organizația Mondială a Sănătății pentru imunitatea de grup. Însă pragul de 70% ar fi trebuit să ia în considerare și persoanele trecute prin boală.

„Având în vedere că este foarte greu să monitorizezi persoanele trecute prin boală, am coborât plafonul de la 70% la 60% de comun acord cu autoritățile sanitare, înțelegând că este o măsură tranzitorie spre 70% rată de vaccinare”, a mai spus ministrul interimar al Educației.

Probleme mari cu școala online

Cât despre școala online, Sorin Cîmpeanu a precizat că este contrazis de un grup foarte mare de persoane care nu înțelege că un milion din cei trei milioane de copii din România învață în mediul rural, unde există o problemă mare cu internetul.

„Eu personal, ca ministru al educației, intru zilnic în 2 – 3 videoconferințe cu alte instituții, tot din București, și nu am nicio transmisie fără întreruperi. Atunci gândiți-vă cum este într-un sat din munți accesul la internet, presupunând că au echipamente și nu au toți, presupunând că au profesor formați și nu au toți – 1 din 5 profesor este format -, presupunând că există conținut digital și nu există, că am putea să evaluăm online și nu există nicio platformă de evaluare online care să îți garanteze că ai evaluat elevul pe care trebuie să îl evaluezi. De aceea mă opun în acest moment predării online. Nu suntem pregătiți, chiar dacă s-au făcut eforturi și s-u înregistrat progrese, nu suntem pregătiți”, a conchis ministrul Sorin Cîmpeanu.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...