Schimbări majore la cardul de energie oferit românilor cu venituri mici. Sunt reguli noi și mai multe beneficii

Mihnea Tălău 20.04.2023, 11:50
Schimbări majore la cardul de energie oferit românilor cu venituri mici. Sunt reguli noi și mai multe beneficii

Se schimbă legea. Reguli noi pentru românii cu venituri mici care beneficiază de cardul de energie, acel ajutor de 1.400 de lei pentru plata facturilor. În prezent, banii se dau în două tranşe, câte 700 de lei fiecare. Care sunt noutățile.

Se modifică regulile la cardul de energie

Potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vrea să modifice regulile acestui ajutor care se dă prin cardul de energie.

Modificarea din proiectul de lege se referă la completarea tipurilor de energie vizate de sprijin.

Astfel, proiectul de OUG al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) extinde tipurile de energie care fac obiectul sprijinului temporar acordat în 2023, introdus prin OUG 166/2022, informează Antena 3.

termenul „lemn de foc” va fi clarificat, acesta incluzând și lemnul rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri, precum și alte materiale lemnoase și deșeuri de lemn destinate încălzirii locuințelor.

De asemenea, facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar vor trebui să fie emise începând cu august 2022 și până la data de 27 decembrie 2023, pentru a putea fi acoperite din banii de la stat.

Cardul de energie
Cardul de energie

Clarificările aduse de noua ordonanță

Noua ordonanță clarifică faptul că plățile pentru datoriile la energie nu pot include penalități sau alte daune sau dobânzi de întârziere, care vor fi în sarcina beneficiarului sprijinului. Mai mult, dacă se constată că beneficiarul nu a fost eligibil pentru a primi fondurile de la stat la momentul acordării sprijinului, cardul de energie va fi anulat, iar sumele deja cheltuite vor fi suportate de la bugetul de stat.

Concret, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire, noile tipuri de energie incluse în lista de sprijin temporar acordat în 2023 vor fi butanul, rumegușul, cărbunele, bricheții sau alți combustibili lichizi sau solizi.

Trebuie precizat că acest card de energie are o perioadă de valabilitate până la 31 decembrie 2023, iar plățile pot fi efectuate la oficiile poștale până la 27 decembrie 2023. Prima tranșă urmează a fi achitată până la 30 iunie 2023, în timp ce a doua tranșă poate fi utilizată din septembrie 2023 până la 27 decembrie 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...