Schimbare majoră în sistemul medical românesc. Pacienții vor avea șansa de a fi consultați la distanță

Elena Avramescu 16.09.2022, 07:06
Schimbare majoră în sistemul medical românesc. Pacienții vor avea șansa de a fi consultați la distanță

În cursul zilei de miercuri, Guvernul a decis să aprobe normele de aplicare a serviciilor de telemedicină, după o perioadă de doi ani de zile în care s-a promovat intens acest lucru. Astfel că în acest document găsim specialitățile medicale și lista serviciilor care pot fi acordate la distanță, dar și condițiile de organizare și funcționare a acestora.

Serviciile de telemedicină devin o realitate

Totul a început odată cu criza sanitară declanșată de pandemia de SARS-CoV-2, care a dus la găsirea de noi soluții de acordare a serviciilor medicale. Un număr mare de țări europene au pus la cale un plan pentru a beneficia cât mai rapid servicii de medicină la distanță, iar acum este rândul României să facă acest lucru. Prin urmare, la finalul anului 2020, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 196/2020, dar normele de aplicare au trecut de Executiv abia miercuri, 14 septembrie 2022.

Se are în vedere diversificarea posibilităților de asigurare a serviciilor medicale prin telemedicină, în scopul prevenirii îmbolnăvirii populației, îmbunătățirii sau chiar menținerii stării de sănătate a pacienților.

„Noi am susținut și susținem telemedicina și cred că ea poate fi dezvoltată în următorii ani având în vedere că abia ne-am orientat acum cu ocazia pandemiei, pentru că altfel nu aveam nimic implementat. Va fi un beneficiu mai ales pentru pacienții din zone rurale, pentru pacienții greu deplasabili, pentru cei care au nevoie de acces la servicii și cumva nu reușesc s-o facă, pentru că există tot felul de impedimente”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afectiuni Cronice din România.

În cadrul serviciilor de telemedicină găsim și cele legate de teleconsultație care constau în stabilirea diagnosticului, monitorizarea preventivă a stării de sănătate, interpretarea rezultatelor investigațiilor medicale, stabilirea conduitei terapeutice, dar și indicarea mai multor metode de prevenţie a bolilor şi accidentelor.

Semnalul de alarma tras de medicii de familie
Consult medic de familie

Se pare că aceste reglementările sunt extrem de importante deoarece nu orice lucru poate să fie făcut ca la carte prin telemedicină.

„Dacă vorbim de anumite intervenții medicale, anumite investigații, anumite diagnostice, este limpede că nu pot fi făcute fără o anamneză, fără un control clinic. Dar telemedicina poate fi folosită dacă vorbim de exemplu de pacienții cronici care sunt monitorizați, care-și iau tratamentul și care nu ar trebui să aibă decât o consultație cu medicul vizavi de evoluția lor în ultimele săptămâni sau luni.

Dacă vorbim despre persoanele în vârstă greu deplasabile care sunt cu boli cardiovasculare și care sunt sub monitorizarea specialistului, cred că putem vorbi de o consultație prin telemedicină cu medicul de familie, eventual de o prescripție electronică, fără a fi nevoie de deplasarea pacientului. E un lucru bun, dar nu se poate aplica în orice înseamnă activitate medicală sau serviciu medical”, a mai spus Radu Gănescu.

În plus, programarea acestor servicii se poate face în același mod cu cele față în față, iar pacientul are dreptul de a refuza interacțiunea prin telemedicină. În plus, printre specialitățile medicale incluse în telemedicină enumerăm anatomia patologică, alergologia și imunologia clinică, bolile infecțioase, cardiologia, chirurgia, diabetul, hematologia, oncologia, oftalmologia, neurologia și chiar medicina nucleară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...