15 persoane din Mariupol, cu simptome de holeră. Rusia ar fi pregătit unități de boli infecțioase în Rostov-pe-Don

Elena Avramescu 17.06.2022, 14:23
15 persoane din Mariupol, cu simptome de holeră. Rusia ar fi pregătit unități de boli infecțioase în Rostov-pe-Don

Este o adevărată criză umanitară la Mariupol, o regiune din Ucraina cucerită de ruşi. În oraşul distrus aproape complet de ruși, bolile încep să-şi facă din ce în ce mai des apariția, iar în spitale lipsesc medicamente de bază.

Persoane suspecte de holeră în Mariupol

„În Mariupol sunt 10-15 persoane în fiecare zi cu simptome de holeră sau dizenterie. Medicamentele lipsesc. Antibioticele lipsesc. Oamenii sunt trimişi acasă. Ocupanţii restricţionează contactul dintre persoanele din spitale, există şi o lipsă de insulină. În timp ce în spitale, în ultima săptămână, numărul amputărilor de membre la pacienţii cu diabet a crescut”, a scris Petro Andriushenko, consilier al primarului din Mariupol, pe Telegram, citând surse ruseşti.

Un oficial ucrainean a spus că nu se va şti niciodată numărul exact al locuitorilor din Mariupol care au murit şi care se află încă sub dărâmături, urmând să fie îngropați printre gunoaie și moloz.

În ultimele zile, știrile ucrainene au răsunat cu titluri despre zeci de mii de decese în cazul unei epidemii la Mariupol și despre o decizie de a pune în carantină orașul ținut de Rusia. Unele mass-media au pictat un tablou medieval înfiorător și au scris că „otrava pentru cadavre” se răspândește în oraș.

„Există informații că Rusia a pregătit deja unități de boli infecțioase în Rostov-pe-Don. Cuvântul „holeră” este auzit nu numai în OMS Organizația Mondială a Sănătății, ci și în interiorul orașului, printre autoritățile de ocupație”, a declarat, săptămâna trecută, un consilier al primarului de la Mariupol, Petro Andriuschenko.

El a afirmat că pur și simplu închiderea orașului a fost „cel mai cinic mod de a lupta împotriva epidemiei: doar închideți oamenii din oraș, lăsați totul așa cum este, oricine supraviețuiește, supraviețuiește”.

Potrivit expertului în securitatea mediului Maksym Soroka, războiul a provocat atât catastrofă fizică, cât și de mediu.

„Din păcate, acest război a creat toate dezastrele ecologice pe care ni le-am fi putut imagina. În prezent, în toată Ucraina, unde au avut loc ostilități, asistăm la o poluare semnificativă a aerului, a solului și a apei și la deteriorarea situației sanitare și epidemiologice. Este o problemă dureroasă pentru Mariupol și pentru toate orașele și teritoriile ocupate și ocupate anterior”, a spus Soroka.

Cu toate acestea, este imposibil să investighezi situația din Mariupol. Soroka spune că este posibil doar să facem o paralelă între Mariupol și orașele ocupate din regiunile Harkov, Sumy și Cernihiv, unde multe cadavre zac pe pământ sau pe câmp. Deși există pericole pentru sănătate în această situație, spune el, pe de altă parte: „vedem cum un astfel de termen ca otravă cadavrală este răspândit la televizor și, ca specialist, este ciudat pentru mine”.

Descompunerea corpurilor poate reprezenta o amenințare pentru sănătate, deoarece procesul de descompunere este însoțit de o varietate de bacterii stafilococi, bacterii în putrefiere și alți microbi. Activiștii civici și personalul de stat sunt angajați în operațiuni de curățare.

„Încearcă să scoată toate cadavrele din râpe, piguri și zone similare pentru a asigura siguranța epidemiologică. Dacă nu se face, poate apărea un efect în cascadă atunci când întregul ecosistem din această zonă începe să se destrame. Deci sunt pe deplin de acord cu Organizația Mondială a Sănătății că există riscul unei epidemii. Dar nu uitați că imunitatea unei persoane sănătoase este robustă și luptă puternic împotriva acestor bacterii. Un alt lucru este atunci când organismul nu a primit vitamine de multe luni și este epuizat”, a spus Soroka.

Andriuschenko a subliniat în timpul unei apariții la televiziune că bacteriile de holeră din mare în această perioadă a anului este un fenomen anual, tipic pentru Mariupol și Marea Azov. Purtătorul de cuvânt al OMS, MargaretHarris, a confirmat că în trecut, focare de holeră au avut loc în Mariupol și în zonele învecinate. Deocamdată nu sunt disponibile date pentru că nu sunt reprezentanți OMS la Mariupol.

„Mominte puțin adânci și gunoi putrezit pe străzi – toate acestea ajung în apă, în mare și în sursele de apă potabilă. Riscul unei epidemii nu este doar amenințător. Este deja la un nivel în care înregistrăm cazuri izolate [în măsura în care putem] și acest lucru ne permite să spunem că, în principiu, epidemia a început”, a spus Andriuschenko.

Există, de asemenea, o amenințare de dizenterie și boli virale ale tractului gastrointestinal, a spus el. Cu toate acestea, infrastructura devastată a orașului este principalul factor de risc:

„Un focar de boală poate apărea din cauza condițiilor insalubre. Dar cel mai rău lucru este că chiar și un lucru aparent banal precum dizenteria în actualul sistem de sănătate, cu lipsa medicamentelor, lipsa laboratoarelor, lipsa a tot ceea ce suntem obișnuiți și lipsa vaccinurilor în Mariupol, poate duce la zeci de mii de morți”, a spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe