Noile variante ale SARS-CoV-2, mai puțin agresive, dar cu transmitere accentuată: „Virusul suferă mutaţii şi lucrul acesta se întâmplă permanent”

Elena Avramescu 03.08.2022, 11:14
Noile variante ale SARS-CoV-2, mai puțin agresive, dar cu transmitere accentuată: „Virusul suferă mutaţii şi lucrul acesta se întâmplă permanent”

Directorul medical al Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Adrian Marinescu, a vorbit pe larg despre noile variante ale Sars-Cov-2, care au pus lumea pe jar și au stârnit îngrijorare. Cu toate acestea, veștile nu sunt atât de rele precum se credea inițial, deoarece sunt șanse mari ca noile variante să fie mai puțin agresive față de cele anterioare.

Veste bună despre noile variante ale SARS-CoV-2

„Cu mare probabilitate, evoluţia sau ciclul natural pentru virusul SARS-CoV-2 este în ideea de a avea variante virale care nu sunt agresive, dar se transmit cu uşurinţă. Este un lucru care s-a întâmplat şi în cazul altor microorganisme. Putem să ne aducem aminte inclusiv de pandemia legată de gripa spaniolă de acum mai bine de 100 de ani. Virusul suferă mutaţii şi lucrul acesta se întâmplă permanent, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive”, a afirmat medicul.

Pandemia cu noul Coronavirus ne-a acaparat viețile de mai bine de 2 ani, însă acum am învățam să conviețuim cu aceasta, iar pentru cele mai multe persoane virusul deja se comportă la fel ca în cazul unei răceli sau a unei gripe.

„S-a trecut la etapa în care convieţuim. Ce înseamnă convieţuire? Înseamnă că putem să avem variaţii importante prin numărul de infecţii. Adică să avem un număr mare cum se întâmplă în prezent, cum ar putea să se întâmple, de asemenea, în toamnă, dar cele mai multe dintre cazuri înseamnă forme uşoare, care se rezolvă fără să necesite spitalizare, nu mai discutăm de terapie intensivă şi pe care cei mai mulţi oameni o vor percepe ca pe o răceală.

De ce spun acest lucru? Pentru că această convieţuire, dacă ştim cum să o abordăm, va presupune totuşi o normalitate în caz de pandemie. Oamenii îşi vor putea desfăşura activitatea fără restricţii importante. Celelalte patologii vor putea fi abordate la fel de bine. Deci, nu va fi o situaţie similară cu ce am văzut noi în primele valuri din pandemie. Este total diferit”, a explicat Adrian Marinescu.

Peste 12.000 de cazuri noi de covid-19 în ultimele 24 de ore. Scenariul îngrijorător a devenit realitate
Cazurile noi de Covid-19, mai puțin agresive

Cu toate acestea, sunt șanse mari să crească numărul cazurilor de Covid-19 în foarte scurt timp, mai ales odată cu începerea școlilor, când interacțiunea dintre oameni va fi mai mare, însă acestea vor fi mai puțin agresive decât cele de până acum.

„Se poate întâmpla ca, de exemplu, în august, aşa cum este prognoza, să fie o scădere, să se echilibreze şi în toamnă, în momentul în care se deschid şcolile, oamenii interacţionează, se întorc în număr mare din vacanţă să fie din nou o creştere. Dar, această creştere nu va fi diferită, nu va fi o variantă virală mai agresivă.

Nu o să fie situaţia, de altfel nu este nici acum, în care să vedem secţiile de terapie intensivă pline, să vedem spitale doar în circuitul COVID, în care pacienţii care au alte patologii nu se pot interna. Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Este o diferenţă totală şi de aici trebuie să plecăm”, a indicat directorul medical al Institutului „Prof. Dr. Matei Balş”.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...