Cazurile de Covid aduc pacienții cronici la disperare. Legea eutanasierii poate să revină în actualitate

Ioana Constantin / 07.04.2021, 10:20
Cazurile de Covid aduc pacienții cronici la disperare. Legea eutanasierii poate să revină în actualitate

Cazurile de Covid aduc pacienții cronici la disperare. Se plâng că nu mai sunt primiți în spitale la tratament, iar unii sunt chiar externați înainte de termen. Totul din cauza numărului mare de cazuri de COVID. Tot mai multe spitale își restrâng activitatea pe diferite secții, lăsând cat mai multe locuri pentru cei infectați cu coronavirus. În aceste condiții. legea eutanasierii revine în actualitate, iar fosta președintă a asociației ONCO ROM cere ministrului sănătății să aprobe acest document.

Cazurile de Covid aduc pacienții cronici la disperare

Corina Alexandru a fost diagnosticată în urmă cu 20 de ani cu cancer ganglionar. Femeia are și afectiuni cardiace și până nu demult a suferit și de obezitate morbidă. Avea 186 de kilograme iar viața ei depindea de tubul de oxigen. Nu se putea îmbracă singură, avea probleme grave de deplasare și nevoie de ajutor permanent. În 2013, lucrurile aveau să se schimbe. Și-a făcut operație de micșorare a stomacului, iar viața a luat o altă întorsătură.

Femeia s-a dovedit a fi o adevarată luptătoare, iar cu ajutorul medicilor, a tratamentelor dar mai ales a voinței și dorinței de a trai, a reușit în cele din urmă sa răzbată. A înființat o asociație și a luptat ani la rând pentru drepturile bolnavilor oncologici. Deși a renunțat la proiect, lupta pentru cei suferinzi continuă. Acum privește cu disperare la situaţia în care au ajuns semenii ei, la rândul lor bolnavi oncologici sau cardiaci şi care nu mai au loc în spitale din cauza numărului mare de persoane infectate cu covid.

Corina Alexandru spune că este sunata zilnic de oameni ajunşi la limită, care nu ştiu încotro să o mai ia. Acestia nu mai reușesc să găsească loc în spitale din cauza protocoalelor legate de pandemia de coronavirus .

Problema este dacă te îmbolnăveşti sau ai altceva decât cancerul pe care îl ai, nu te internează pentru că totul e cu covid. Nu avem nimic cu covid dar să ne dea posibilitatea să ne tratam. Dacă e nevoie de orice alta operație și tu spui că nu poate fi operat decât de afecţiunea oncologică îi semnezi condamnarea la moarte, a spus Corina Alexandru, pacientă.

Cazurile de Covid aduc pacientii cronici la disperare
Corina Alexandru

Situaţia bolnavilor cronici devine din ce în ce mai critică cu fiecare zi care trece. Femeia susţine că în spitale nu există medicamente, ea însăşi fiind dun exemplu în acest sens. Rcunoaşte că îşi procură medicaţia din străinătate dar nu toată lumea îşi permite aşa ceva. Iar situaţia nu pare să se îmbunătăţească. Ministrul sănătăţii a declarat de curând că operațiile care nu sunt urgente vor trebui amânate, iar tot efortul medicilor va trebui acordat pacienților Covid.

Mai sunt cardiacii. Care sunt pe locul 1 ca şi cauză a mortalităţii. Dacă nu il poti opera sau interna el ce face? Merge acasă si asa nu se găsesc medicamente. Eu le iau din străinătate. Nu ne ramâne decât să mergem acasa si să aşteptăm la capul patului cu lumanarea si sa murim, a mai spus femeia.

Cea mai gravă situaţie este însă cea legată de bolnavii de cancer în fază terminală care nu se pot interna în spital. În opinia femeii, ei ar trebui să fie cu adevărat o prioritate iar în ţară să se înfiinţeze centre speciale, unde ei să fie trataţi iar în final să poată muri decent şi civilizat. Tocmai de aceea femeia spune că legea eutanasierii ar putea fi soluţia în aceste vremuri extreme de dificile cu care ne confruntăm, nu doar în România, ci la nivel mondial şi care a luat mai toate sistemele medicale pe nepregătite.

Să se dea legea eutanasierii care este foarte bună. Lăsați-ne să ne alegem momentul când vrem să plecăm. Un pacient oncologic, în fază terminală, niciun spital nu îl ține că nu ai cum. Nu avem nici centre cum este în lume. Ar trebui să fie o prioritate. Să ai unde sa te duci ca să mori decent. Sunt oameni care trec prin dureri infernale. Nu este ok, nici morfina nu îi ajută. Lasă-l să plece decent și civilizat. Haideți să găsim soluții. Putem discuta cu asociațiile de pacienți să încercăm să gasim o soluţie ca să se facă ceva. Susțin de ani de zile legea eutanasierii. Ştiu că îmi pun în cap biserica, dar asta este. De ce nu îmi dai dreptul să aleg eu când vreau să mor. Susţin eutanasierea celor bolnavi de cancer, pentru că aceasta este cea mai gravă boala dupa planetă. Ne dorim să apară această lege a eutanasierii ca să ușurăm munca medicilor, iar noi să scăpăm de suferinţă, a încheiat Corina Alexandru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI