Schimbare majoră în școlile românești! De ce istoria și geografia se vor contopi într-o singură materie și ce impact va avea acest lucru asupra elevilor

Andreea Bisinicu 19.12.2020, 16:09
Schimbare majoră în școlile românești! De ce istoria și geografia se vor contopi într-o singură materie și ce impact va avea acest lucru asupra elevilor

De ce dispar istoria și geografia din programa școlară. Schimbare majoră în școlile românești! Acestea se vor contopi într-o singură materie și ce impact va avea acest lucru asupra elevilor. Cine a luat această decizie și din ce motiv. Reacția elevilor când au aflat vestea. Cum se va numi noua materie.

De ce dispar istoria și geografia din programa școlară

De ce istoria și geografia se vor contopi într-o singură materie. Da, ai citit bine. Aceasta va fi, probabil, cea mai mare schimbare în materia școlară în anul 2021. Istoria și geografia vor dispărea din programa școlară, iar în locul lor va apărea materia „Studii Sociale”. Profesorul de istorie și scriitorul Florinel Agafiței, cunoscut în Focșani, susține că a studiat metodologia-cadru din învăţământul preuniversitar pentru viitorul an şcolar, așa că a putut concluziona soarta celor două discipline.

„Ce te faci când observi cum alţii, mai puţini la număr, îşi păstrează acest drept, disciplina studiată de copiii lor numindu-se, să zicem, Istoria Minorităţilor şi Tradiţiilor acelei minorităţi? Observi cum Istoria Românilor se topeşte în larga aglomerare a Ştiinţelor Sociale şi te întrebi de ce… La fel te întrebi când vine vorba despre geografie, dar nu numai”, spune profesorul Florinel Agafiţei, conform adevărul.ro.

Mai mult de atât, profesorul Florinel Agafiței crede că se doreşte reducerea semnificativă a zestrei cunoaşterii individuale, prin „crearea omului nou”, axat pe nişe precum domeniul bancar, informatica și sportul în locul artelor, geografiei, literaturii și istoriei. Se pare că aceasta nu va fi singura schimbare din programul școlar al anului 2020-2021. Ministerul Educației a vorbit despre o variantă în care să fie eliminată Limba Latină din materiile obligatorii pe care elevii ar trebui să le studieze. De asemenea, orele de limbă modernă, fizică, chimie, biologie vor fi reduse la două, în loc de patru.

Elevii vor avea parte de o alta surpriza in anul scolar viitor
Elevii vor avea parte de o alta surpriza in anul scolar viitor

Apare o nouă materie care va descoperi fake-news-urile

Sistemul de învățământ românesc evoluează, spun specialiștii. Ministerul Educației a anunțat, de curând, că o nouă materie va apărea în programa școlară a anului viitor, una destul de potrivită contextului social actual al României. Mai exact, această nouă materie se va numi „educație media” și va ajuta elevii să descopere cu știrile false care se propagă cu mult prea multă ușurință în mediul online.

În acest sens s-a demarat un proiect de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării, alături de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), au făcut primul pas al colaborării, în urma căruia se va introduce programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”. Monica Anisie, actualul ministru al Educației, s-a arătat foarte entuziasmată de acest proiect și consideră că acest proiect se va dovedi un mare succes în momentul în care va fi pus în aplicare.

Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”.

Urmăriți Impact.ro și pe